Τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν η πανδημία «προσγείωσε» τον τουρισμό, ο CEO της Virtuoso, Μάθιου Άπτσερτς βρισκόταν στο Turtle Inn του Φράνσις Φορντ Κόπολα στη Μπελίζ. «Πέρασα πολλές ώρες μπροστά στο λάπτοπ μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απτσερτς ο οποίος διαχειρίζεται ένα δίκτυο 20000 και πλέον τουριστικών συμβούλων. Τη στιγμή που η οικογένειά του έκανε βουτιές στον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του δυτικού ημισφαιρίου, ο ίδιος διαχειριζόταν τις χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών ταξιδίων. Τώρα, ένα χρόνο ύστερα, ο Απτσερτς πιστεύει πως η βιομηχανία των αερομεταγωγών έχει φτάσει στο ναδίρ. Αν και άλλοι αναλυτές πιστεύουν πως το καλοκαίρι του 2021 θα αποτελέσει το σημείο καμπής προς την ανάπτυξη, ο Απτσερτς δεν είναι τόσο σίγουρος. Βασίζει τα λεγόμενά του στο γεγονός πως πολλοί ήλπιζαν ανάκαμψη το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής άλλαξαν τα δεδομένα. Ο ίδιος προειδοποιεί πως το 2021 θα είναι μια χρονιά εγχώριου τουρισμού με προορισμό τη φύση.
Η ανάκαμψη είναι διαφορετική οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς. Σύμφωνα με τον Απτσερτς, ο αριθμός των ατόμων που ζητούν συμβουλές για τις μετακινήσεις τους έχει πολλαπλασιαστεί. Ο κορωνοϊός, όμως, δεν δίνει μόνο έμφαση στη σημασία των συμβούλων αυτών. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έχει επίσης προσδώσει έμφαση στην ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας, ενώ έχει αλλάξει και τα δεδομένα των επενδύσεων στον τουρισμό, με τα ξενοδοχεία και τις άλλες μονάδες της βιομηχανίας να αυξάνουν τα επίπεδα των υπηρεσιών τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο Covid-19
Ακόμη και πριν τον κορωνοϊό, ο Απτσερτς πίστευε πως η βιομηχανία ταξιδίων δεν εκτιμάται και τόσο σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες ταξιδίων προσέδωσαν στην οικονομία των ΗΠΑ $193 δισ το 2019. Ακόμη κι αυτό το μεγάλο νούμερο, όμως, δεν αποκαλύπτει ολόκληρη την εικόνα.
Τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία δημιουργούν περί των $270 δισ ετησίως συμπεριλαμβάνονται στην γενικότερη βιομηχανία μεταφορών η οποία συμπεριλαμβάνει τις μεταφορές φορτίων. Η διαμονή στα $300 δισ είναι κι αυτή πολύ σημαντική, όπως και οι υπηρεσίες σίτισης στα $254 δισ το 2017. Ολα αυτά συνθέτουν μια εικόνα η οποία κάνει τον γενικότερο τουρισμό μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Απτσερτς, «Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βιομηχανίας του τουρισμού είναι η λανθασμένη εκτίμησή του. Επίσης, τα ταξίδια δεν μπορούν να αλλάξουν μέσω του outsourcing. Ο τουρισμός δεν είναι σαν την τεχνολογία, ή τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις, αλλά προσδίδει αναπτυξιακή πορεία».
Ονειρα για το μέλλον
Πάνω από ένας χρόνος πέρασε ήδη. Οι ταξιδιώτες ελπίζουν να μπορέσουν να μετακινηθούν σύντομα. Τα bookings για τα αφρικανικά σαφάρι έχουν επιδείξει γεωμετρική αύξηση, όσο και οι κρουαζιέρες ανά τον κόσμο. Ο Απτσερτς τονίζει, όμως, πως όλα αυτά είναι για το 2022. Ολα αυτά τα «μεγάλα όνειρα» των ταξιδίων βρίσκονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι περισσότεροι, μέχρι -κι αν- μπορέσουν να πάνε σε -παραδείγματος χάριν- σαφάρι, έχουν άλλα μικρά, εγχώρια ταξιδάκια με τα οποία «γεμίζουν» την ατζέντα τους. Τα λεγόμενα οπορτουνιστικά ταξίδια.
Ο «οπορτουνιστικός τουρισμός» αυτός θα έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Απτσερτς. Τόσο του προορισμού, όσο και του τόπου αναχώρησης. «Οι ταξιδιώτες θα θέλουν να είναι σίγουροι πως θα είναι ασφαλείς. Θα θέλουν να ξέρουν πως δεν θα παγιδευτούν κάπου εάν συμβεί κάτι». Οι κρουαζιέρες αποτελούν και -περιέργως- τις ασφαλέστερες μεταφορές, αφού σύμφωνα με τον Απτσερτς, ακολουθούν τους υγειονομικούς κανόνες του CDC των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, κάτι που δεν ισχύει για τις αεροπορικές ή τα ξενοδοχεία.
Πράσινη ανάπτυξη, πράσινα δολάρια
Πολλές αλλαγές στον τουρισμό οφείλονται περισσότερο στη Wall Street και όχι στον κορωνοϊό. «Πολλές επιχειρήσεις μελετούν τις επενδύσεις σε προγράμματα ESG (environmental, social, corporate governance/ περιβαλλοντική, κοινωνική, εταιρική διακυβέρνηση), για τη μείωση των ρίσκων και την βελτίωση της καινοτομίας και λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, αεροπορικές και τουριστικά γραφεία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι καταναλωτές ‘ψηφίζουν’ με τις τσέπες τους», τόνισε ο Απτσερτς.
Διαβάστε ακόμη
Επανέρχεται ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας
Τουρκική λίρα: Τρενάκι του τρόμου για τους επενδυτές – Έχασε όλα τα κέρδη του 2021
ΕΛΤΑ: Η «χρυσή» εθελουσία και η επόμενη ημέρα για όσους εργαζόμενους παρέμειναν