Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα είναι κοντά στο να ξεπεράσει ένα «επικίνδυνο» επίπεδο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πορεία προς μια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε ο επικεφαλής επενδύσεων της Candriam.

Τα γαλλικά ομόλογα έχουν διολισθήσει από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οδηγώντας το premium της απόδοσής τους έναντι του γερμανικού χρέους στις 79 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από το 2017.

«Το πραγματικό ερώτημα σήμερα είναι αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κι αν θα ξεπεράσουμε τις 80 μονάδες βάσης, κάτι που θα σηματοδοτήσει πως θα είμαστε έτοιμοι για τις 100», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Νίκολας Φόρεστ της Candriam, ο οποίος επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 145 δισ. ευρώ.

Οι αγορές έχουν τρομάξει με την προοπτική εκλογικής νίκης του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, δεδομένου ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ίδια έχει προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα βυθιστεί σε μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη που προκλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια από τη Λιζ Τρας, εάν η Λεπέν εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα.

Η Candriam πούλησε μέρος των γαλλικών ομολόγων της στις 11 Ιουνίου και υποβάθμισε την προσέγγισή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ουδέτερη μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, όπως δήλωσε ο Φόρεστ.

Ενώ οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως αυτή την εβδομάδα μετά τις διαβεβαιώσεις της Λεπέν ότι θα συνεργαστεί με τον Μακρόν, ο Φόρεστ δεν βλέπει να εκτυλίσσεται κανένα πολιτικό σενάριο στο οποίο θα επένδυε σε γαλλικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι το μακροπρόθεσμο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Γαλλία γίνεται περισσότερο σαν την Ιταλία, η οποία μαζί με την Ελλάδα είχε συνήθως τα υψηλότερα επίπεδα δανεισμού και την πιο επικίνδυνη αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται ήδη να σκαρφαλώσει σε πάνω από 112% το επόμενο έτος, έναντι άνω του 138% για την Ιταλία.

«Η Γαλλία είναι ο ασθενής της Ευρώπης όσον αφορά τα ελλείμματα και το χρέος», δήλωσε ο Φόρεστ. Δεν αποκλείεται μια μέρα, αν και μπορεί να φαίνεται τρελό αυτό που λέω, η απόδοση των γαλλικών ομολόγων να είναι ισοδύναμη με αυτή των ιταλικών».

Αυτή τη στιγμή το 10ετές γαλλικό κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει σε περίπου 3,20%, κοντά στο υψηλό του 2011, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 70 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές παρακολουθούν το spread με το γερμανικό χρέος, καθώς αυτό θεωρείται το ασφαλέστερο στην Ευρώπη, οπότε η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για άλλα έθνη αποτελεί ουσιαστικά ένα ασφάλιστρο κινδύνου.

Ο Φόρεστ δήλωσε ότι δεδομένης της ευρωσκεπτικιστικής πολιτικής πλατφόρμας του ακροδεξιού κόμματος, υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες για μια συμφωνία περιορισμού των δημοσίων δαπανών και σύμπλευση με τις επιθυμίες των Βρυξελλών. Μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην επιλέξει να σώσει την γαλλική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έκλεισε το deal των €3,2 δισ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar – Στα €20 ανά μετοχή

Μπάιντεν Vs Τραμπ: Το εκλογικό διακύβευμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ