Η οικονομία της Γερμανίας ενδέχεται να κλείσει το έτος καταγράφοντας στασιμότητα μετά από μια ρηχή ύφεση το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Bundesbank.
Το ΑΕΠ μειώθηκε «ελαφρώς» το γ’ τρίμηνο, μετά από πτώση 0,1% το δεύτερο, όπως ανέφερε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη συνέχεια αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, όπως ανέφερε, απορρίπτοντας και πάλι την πιθανότητα μιας βαθιάς ύφεσης.
«Παρόλο που μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν αναμένεται προς το παρόν για τη γερμανική οικονομία, αυτή έχει κολλήσει στη φάση της αδυναμίας που ακολουθεί από τα μέσα του 2022», αναφέρεται στην έκθεση.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια μακροχρόνια υποχώρηση του μεταποιητικού της τομέα, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.
Το υψηλό κόστος δανεισμού και η πολιτική αβεβαιότητα συμβάλλουν στην αδύναμη ζήτηση στη βιομηχανία και τις κατασκευές, σύμφωνα με την Bundesbank.
Οι πρόσφατες αναλύσεις της S&P Global υπέδειξαν ότι η κάμψη της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε τον Οκτώβριο, με τον κλάδο των υπηρεσιών να συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία δεν έχει ανακάμψει όσο προβλεπόταν, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αν και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους είναι άθικτη, καθώς οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, εξακολουθούν να διστάζουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πρόσθετο περιθώριο δαπανών», ανέφερε η Bundesbank.
Σε ξεχωριστό σημείο της έκθεσης, η Bundesbank τόνισε ότι οι μισθολογικές απαιτήσεις παραμένουν αυξημένες, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού και ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα.
Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, αυτό μπορεί να οφείλεται στις ελλείψεις προσωπικού, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
«Τα ευρήματα αυτά δεν αμφισβητούν ριζικά την αναμενόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού στη Γερμανία», σύμφωνα με την Bundesbank.
«Ωστόσο, οι περαιτέρω εξελίξεις στην αγορά εργασίας της χώρας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον ρυθμό και την έκταση του αποπληθωρισμού, εκτός από τις εξελίξεις της παραγωγικότητας και τα περιθώρια κέρδους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Χιλιάδες «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για εκκρεμείς υποθέσεις
Στόχευση Μητσοτάκη στην καθημερινότητα – Την Πέμπτη υπουργικό για τον νέο κατώτατο μισθό
Ρεύμα: Πώς θα γυρίσει ο μετρητής στη φθηνότερη ενέργεια χωρίς να… ξενυχτάμε
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα