search icon

Bloomberg

Bundesbank: Χρειάζεται οικονομική αναμόρφωση λόγω συρρίκνωσης της οικονομίας (γράφημα)

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την ισχυρή αύξηση των μισθών και τη σταθερή αγορά εργασίας, οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν, δήλωσε η κεντρική τράπεζα

Νέα συρρίκνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Γερμανίας αυτό το τρίμηνο, με τους αξιωματούχους να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από βαθιά ριζωμένες προκλήσεις για το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας, αν θέλουν να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, σύμφωνα με την Bundesbank.

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την ισχυρή αύξηση των μισθών και τη σταθερή αγορά εργασίας, οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Εν τω μεταξύ, η αδυναμία της μεταποίησης εντείνεται και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να επιδεινώσει τις πιέσεις στην εγχώρια και την εξωτερική ζήτηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και οι επιχειρήσεις έχουν χωνέψει σχετικά καλά τους πρόσφατους αντίξοους ανέμους, όπως το ενεργειακό σοκ, και δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης κατάρρευσης του μεταποιητικού τομέα, «υπάρχει ευρεία ανάγκη για δράση» για την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, δήλωσε η Bundesbank.

«Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολύπλοκα και εν μέρει συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε τη Δευτέρα στη μηνιαία έκθεσή της. Οι πολιτικοί στο Βερολίνο «κάνουν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτά πρέπει επίσης να εκτελεστούν και να συνεχιστούν».

Η ταχεία απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ο κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου και η γήρανση της κοινωνίας έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το αν η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι μια περίοδο χαμηλών οικονομικών επιδόσεων. Ορισμένοι έχουν θυμηθεί την εποχή μετά την επανένωση τη δεκαετία του 1990, όταν η χώρα χαρακτηρίστηκε ως ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης».

Όμως ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel απέρριψε αυτή την ανάλυση, προειδοποιώντας να μην υποτιμάται η «ικανότητα προσαρμογής» της οικονομίας.

Οι προκλήσεις για το έθνος θεωρούνται ιδιαίτερα έντονες επειδή, σε ποσοστό περίπου 18%, η μεταποίηση αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από ό,τι αλλού. Μια μετατόπιση προς τα κάτω σε επίπεδα πιο κοντά σε εκείνα άλλων προηγμένων οικονομιών, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελεί από μόνη της αιτία ανησυχίας, σύμφωνα με την Bundesbank.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγικότητας στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1990 δεν ξεπέρασε εκείνη των εθνών που μεταπήδησαν ταχύτερα σε μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες. Στο μέλλον, «θα είναι ζωτικής σημασίας η μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής αλλαγής», ανέφερε.

Καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να “επανεξετάσουν” την ισχυρή εξάρτησή τους από τις κινεζικές εισαγωγές καθώς και τυχόν περαιτέρω επενδύσεις εκεί, δήλωσε η Bundesbank. Ενώ προειδοποίησε ότι ορισμένα προϊόντα στα οποία βασίζονται οι εταιρείες είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν από αλλού, μια ξαφνική αποδέσμευση των αλυσίδων εφοδιασμού θα επιβάρυνε βραχυπρόθεσμα τη μεταποίηση.
Για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πράσινη μετάβαση, η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα, δήλωσε η Bundesbank, προτρέποντας για απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες δημόσιου σχεδιασμού και έγκρισης.

Η δημογραφική αλλαγή αποτελεί μια άλλη βασική πρόκληση, καθώς πρόκειται να περιορίσει την προσφορά εργαζομένων, ανέφερε, προτείνοντας στους αξιωματούχους να ενισχύσουν τη μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, ώστε να επιτρέψουν στις γυναίκες, ιδίως, να εργάζονται περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Γεωργιάδης για «ξεπάγωμα» τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version