Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα (Fed), Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε ότι Δεν έχει αποφασίσει αν χρειάζεται μείωση των επιτοκίων αυτό το μήνα, αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
«Οι κίνδυνοι για την επίτευξη της διπλής εντολής της επιτροπής για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών έχουν μετατοπιστεί έτσι ώστε να βρίσκονται σε περίπου ισορροπία, οπότε θα πρέπει ομοίως να αρχίσουμε να μετατοπίζουμε τη νομισματική πολιτική προς μια στάση που ούτε διεγείρει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα», έγραψε ο Μπόστιτς σε ένα δοκίμιο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Ο Μπόστιτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία προς τον στόχο της Fed για το 2%, παρά τις ανωμαλίες στα στοιχεία. Είπε επίσης ότι η αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια ταχείας επιδείνωσης, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο ο πληθωρισμός όσο και η απασχόληση.
Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, δήλωσε: «Κρατώ τις επιλογές μου ανοιχτές» σχετικά με το αν θα υποστηρίξει μείωση των επιτοκίων όταν οι αξιωματούχοι συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας από τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας με μια μεγαλύτερη από τη συνήθη μείωση κατά μισή μονάδα. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν έναν πιο σταδιακό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Ο Μπόστιτς δήλωσε ότι υποστήριξε τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φθάσει το στόχο της Fed για 2%. Είπε επίσης ότι η μείωση των κενών θέσεων εργασίας αποτελεί απόδειξη ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική έχει συμβάλει στην ψύξη της αγοράς εργασίας. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της Atlanta Fed τόνισε ότι η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή.
«Καμία από αυτές τις τάσεις δεν στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αγορά εργασίας επιδεινώνεται ραγδαία ούτε είναι εξαιρετικά σφιχτή», δήλωσε ο Μπόστιτς. «Αντίθετα, υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας ψύχεται σε μεγάλο βαθμό με ομαλό τρόπο ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων, μια προοπτική που ακούμε και από τις επιχειρηματικές μας επαφές».
Πληθωρισμός
Το προτιμώμενο από τη Fed μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο. Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τα ασταθή είδη διατροφής και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis.
Το άλμα οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αμοιβές διαχείρισης χαρτοφυλακίου που προκλήθηκαν από την άνοδο των τιμών των μετοχών.
Ο Μπόστιτς ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει. Συγκεκριμένα, είπε ότι η άμβλυνση των ενοικίων θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό στέγης – ένα βασικό σημείο εμπλοκής για τις συνολικές πιέσεις στις τιμές κατά το περασμένο έτος.
«Υπάρχουν σίγουρα ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Μπόστιτς, αλλά πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι η πρόσφατη ανωμαλία αποτελεί ένδειξη ότι η πρόοδος προς τη σταθερότητα των τιμών έχει σταματήσει εντελώς».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι οικονομικές προοπτικές του από τους πιθανούς δασμούς του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μπόστιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από το προσωπικό του να περιμένει μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
«Ένα από τα πράγματα που έχουμε δει τα τελευταία έξι ή επτά χρόνια είναι ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις που κυκλοφορούν και αλλάζουν πολύ καθώς προχωράτε», δήλωσε ο Μπόστιτς.
Διαβάστε ακόμη
Διαθέσιμο το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής – Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και καταβολής φόρων
Μητσοτάκης από Λονδίνο: Απέκλεισε την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες (upd)
Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες ετοιμάζουν οι τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα