search icon

Bloomberg

Boeing: Άντλησε $21 δισ. από ΑΜΚ για την ενίσχυση της ρευστότητας

Η κατασκευάστρια αεροσκαφών προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «σκουπίδια-junk».

Το ποσό των 21 δισ. δολαρίων άντλησε η Boeing από μια διευρυμένη πώληση μετοχών, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ από δημόσια εταιρεία, ενισχύοντας τον ισολογισμό της καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «σκουπίδια-junk».

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών πούλησε 112,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές προς 143 δολάρια η κάθε μία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η μετοχή τιμολογήθηκε με έκπτωση περίπου 7,7% στην τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 155,01 δολαρίων. Η Boeing πούλησε επίσης καταθετικές μετοχές αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με πτώση 2,8% στα 150,69 δολάρια τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Έχει σημειώσει πτώση περίπου 42% φέτος, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones.

Η εισροή κεφαλαίων διευθετεί ένα από τα πιο επείγοντα καθήκοντα του νέου διευθύνοντος συμβούλου Κέλι Όρτμπεργκ εν μέσω μιας περιόδου οικονομικής αναταραχής για την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών. Ο ισολογισμός της Boeing ήταν ήδη επιβαρυμένος από την πανδημία και πριν από αυτήν από δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα που αφορούσαν το μοντέλο 737 Max, το οποίο αποτελεί τη βασική μηχανή της. Τώρα υπάρχει μια εργατική απεργία, στην έβδομη εβδομάδα της, που παραλύει την κατασκευή του αεροσκάφους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Boeing χρειαζόταν την εισροή κεφαλαίων για να διατηρήσει την επενδυτική της αξιολόγηση και να χρηματοδοτήσει την αύξηση της παραγωγής των αεροσκαφών της μόλις τελειώσει η απεργία.

Η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο για να διαθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, γεγονός που θα αυξήσει τις ταμειακές εκροές της σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος. Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών αναμένει να συνεχίσει να διαθέτει μετρητά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς επανεκκινεί τα εργοστάσιά της, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών συναρμολόγησης του 737 Max.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Boeing την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν την τελευταία προσφορά της εταιρείας, η οποία περιελάμβανε αύξηση μισθών κατά 35% σε βάθος τετραετίας. Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 10%, δήλωσε ο Όρτμπεργκ σε υπόμνημα προς τους εργαζόμενους στις 11 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία στις 23 Οκτωβρίου έλαβε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να πουλήσει μετοχές και χρέος ύψους έως και 25 δισ. δολαρίων. Η Boeing έχει επίσης συνάψει μια ξεχωριστή νέα πιστωτική συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων, η οποία της δίνει «πρόσθετη βραχυπρόθεσμη πρόσβαση σε ρευστότητα καθώς πλέουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Ο Όρτμπεργκ εξετάζει επίσης επιλογές για τον εξορθολογισμό του ευρέος χαρτοφυλακίου της Boeing. Έχει δρομολογήσει μια επανεξέταση των επιχειρήσεών της, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος αναμένει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η εταιρεία εξετάζει επιλογές για το μέλλον του προβληματικού προγράμματος διαστημικών καψουλών Starliner, ανέφερε το Bloomberg News.

Οι ανάδοχοι έχουν το δικαίωμα να πωλήσουν επιπλέον 16,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές και 750 εκατομμύρια δολάρια σε καταθετικές μετοχές.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Demco, βίλα Βγενόπουλου και Εκδοτική Β. Ελλάδος (pics)

European Energy: Εγκαίνια για την πρώτη μεγάλη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου (pics)

ΑΠΕ: Στις 15 Νοεμβρίου η δίκη για το σήριαλ με τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version