search icon

Bloomberg

BNY: Χτυπά «καμπανάκι» για την υπερβολική επένδυση στις τουρκικές αγορές (γράφημα)

Το υψηλό κόστος δανεισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν σημαντικές απειλές για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη χώρα

Η BNY προειδοποιεί ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι υπερβολική, με τους επενδυτές να ενδέχεται να αγνοούν τις παγίδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές της χώρας.

Οι επενδυτές του εξωτερικού έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία φέτος, ποντάροντας στην ανάκαμψη της ισοτιμίας του νομίσματος. Ωστόσο, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν σημαντικές απειλές για αυτή την τοποθέτηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής αγορών και στρατηγικής της τράπεζας, Μπομπ Σάβατζ.

«Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι ενός χάους», δήλωσε ο ίδιος. «Θα μπορούσατε να δείτε τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ να επιδεινώνεται. Θα μπορούσατε να δείτε τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να χειροτερεύει. Το Ιράν είναι επίσης μέρος αυτής της ιστορίας και η Τουρκία βρίσκεται στη μέση».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κλιμάκωσε πρόσφατα τη ρητορική του κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εχθρικότητα και τον πιθανό αντίκτυπο στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Παρά ταύτα, ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και των ελπίδων ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει προσελκύσει εκ νέου τους παγκόσμιους επενδυτές φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρέτεινε την παύση των επιτοκίων της για τέταρτο μήνα την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας το επιτόκιο αναφοράς της στο 50%. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s, την πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και 11 χρόνια.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η χώρα μπορεί να αντέξει τα επιτόκια του 50%», δήλωσε ο Σάβατζ. «Οι επενδυτές είναι long στα ομόλογα, είναι long στις μετοχές και είναι long στο νόμισμα», σημείωσε.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America υπολόγισαν ότι οι επενδύσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια τουρκικής λίρας θα μπορούσαν τώρα να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Deutsche Bank, η οποία αποκάλεσε την Τουρκία την καλύτερη επενδυτική ευκαιρία του 2024 και η Pictet Asset Management συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι αισιόδοξοι για το τουρκικό χρέος και την τουρκική λίρα.

Οι ξένες επενδύσεις σε τουρκικό χρέος έχουν ανέλθει σε περισσότερα από 12 δισ. δολάρια από λιγότερο από 1 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι κρατικές τράπεζες έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση της υποτίμησης της λίρας σε επίπεδα χαμηλότερα του μηνιαίου πληθωρισμού, επιτρέποντας στο νόμισμα να ανατιμηθεί περισσότερο από 11% σε πραγματικούς όρους φέτος.

Ο Σάβατζ υπογράμμισε ότι μια αντιστροφή θα μπορούσε να συμβεί το δ’ τρίμηνο ή στις αρχές του επόμενου έτους, με τις εισροές των ξένων επενδυτών να στρέφονται προς οικονομίες όπως αυτές της Αιγύπτου, της Νιγηρίας και της Αργεντινής.

«Οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι με τις νομισματικές πολιτικές της Τουρκίας και η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει να επενδυθούν τόσα πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Κατεβάζουν ρολά οι ΔΟΥ – Πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι (πίνακας)

ΥΠΕΘΟ: Μπαίνει τέλος στο… τέλος χαρτοσήμου για 600 συναλλαγές

H σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version