Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία έχει σχήμα “V”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον υπόλοιπο κόσμο για το πόσο σταθερή και βιώσιμη θα είναι η δική του ανάκαμψη.
Την αλλαγή της ανακαμψιακής βλέψης υπέδειξε και η κεντρική τράπεζα της χώρας την Παρασκευή, μειώνοντας τα αναγκαία αποθεματικά των τραπεζών, προς αύξηση του δανεισμού. Αν και η PBOC ανέφερε πως δεν πρόκειται για ένα νέο σετ οικονομικών κινήτρων, η μείωση των 50 μονάδων βάσης στα αναγκαία αποθεματικά των τραπεζών αποτελεί έκπληξη.
Τα δεδομένα της Πέμπτης υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο στο 8% από το ρεκόρ του 18,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας προς μείωση του τραπεζικού RRR (Reserve Requirements Ratio) αποτελεί προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάκαμψης.
Η οικονομία αναμενόταν να υποχωρήσει από τα επίπεδα της αρχικής ανάκαμψης. Οι οικονομικοί αναλυτές, όμως, αναφέρουν πως η υποχώρηση αυτή ήρθε νωρίτερα από όσο περίμεναν και μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια ανάκαμψη.
«Η επιρροή της επιβράδυνσης στην Κίνα ως προς την παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από μια 5ετία», ανέφερε ο Ρομπ Σουμπαράμαν της Nomura Holdings Inc. «Η στρατηγική της Κίνας “first in, first out” από την πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει και τις αγορές, αφού το παράδειγμα της χώρας θα ακολουθηθεί κι από άλλες».
Οι ΥΠΟΙΚ των G20 που συναντήθηκαν στη Βενετία το Σαββατοκύριακο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως τα νέα στελέχη του κορωνοϊού και ο άνισος εμβολιασμός μπορεί να υποσκάψουν τις θετικές προοπτικές της. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ της Κίνας ανέφεραν, επίσης, πως η εγχώρια ανάπτυξη θα μειωθεί το δεύτερο τρίμηνο λόγω μιας αβέβαιης παγκόσμιας ανάκαμψης.
Αποπληθωρισμός και επιστροφή στη σταθερότητα;
Η επιβράδυνση της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, πάντως, υποδεικνύει πως οι τιμές των commodities μπορεί να περιοριστούν, με τον βιομηχανικό πληθωρισμό να έχει ήδη φτάσει στο ζενίθ του.
«Η επιβράδυνση της Κινεζικής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμο αποπληθωρισμό παγκοσμίως, ιδιαίτερα στη ζήτηση εργοστασιακών μετάλλων και βιομηχανικών αγαθών», ανέφερε ο Γουέι Γιάο, επικεφαλής οικονομολόγος του τομέα Asia Pacific της Societe Generale SA.
H άποψη του Bloomberg Economics
«Παρατηρώντας τα στοιχεία, η ανάκαμψη ωριμάζει και δεν περιορίζεται. Τα δεδομένα του Ιουνίου επιδεικνύουν μία πιο βραδεία αλλά σταθερή ανάπτυξη», ανέφερε η ομάδα του Bloomberg. Εγχώρια το μεγάλο ερώτημα παραμένει γιατί οι πωλήσεις λιανικής παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρά τον έλεγχο των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Υπάρχει πιθανότητα πως οι πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούνιο λόγω των πρόσφατων μέτρων για περιορισμό των νέων στελεχών του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Ακόμη και με την υποστήριξη της PBOC στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις άρσης των “πειθαρχημένων” οικονομικών κινήτρων που έχουν εφαρμόσει οι αρχές από την αρχή της πανδημίας.
Η μείωση του RRR είχε σκοπό τη «μετρίαση των προσδοκιών» προ της δημοσίευσης των οικονομικών δεδομένων του δεύτερου τριμήνου, που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μπρους Πανγκ της China Renaissance Securities Hong Kong.
Διαβάστε ακόμα:
Cosmote TV: «Ταράζει» τα νερά της Super League – Συζητήσεις με 11 ομάδες
Νέα μέτρα: Με ποια έγγραφα ταξιδεύουμε με πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο (vid)