Τα κύρια χαρακτηριστικά του 2022 ήταν ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Οι μονιμότερες του παροδικού πληθωριστικές πιέσεις της πανδημίας επιδεινώθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών και επισιτιστικών κρίσεων που αυτός προκάλεσε, μεταξύ άλλων.

Η Fed και οι λοιπές μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη καθυστέρησαν να αντιδράσουν και αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους επιθετικά και απότομα. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική ανάπτυξη άρχισε να επιβραδύνεται και η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης άρχισε να αυξάνεται. Η σταθερή αγορά εργασίας έχει, μεν, προστατεύσει την οικονομία αλλά ο υφεσιακός κίνδυνος πολλαπλασιάζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα μακροοικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, αναμένεται να επιδεινωθούν το 2023.

Ιδού τα γραφήματα του Bloomberg όσον αφορά τις κύριες εξελίξεις του 2022:

Πληθωριστικό σοκ

H παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού έχει αγγίξει διψήφιο ποσοστό σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η αύξηση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Έλλειψη ρευστότητας

Oι κεντρικές τράπεζες έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό με επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, βάζοντας τέλος στην εποχή της άπλετης ρευστότητας.

Ανάκαμψη

Τα καταναλωτικά έξοδα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των αυξημένων επιτοκίων και τα πράγματα ενδέχεται να επιδεινωθούν το 2023. Το ΔΝΤ προβλέπει περιορισμένη ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το ερχόμενο έτος.

Πόλεμος στην Ουκρανία

H ρωσική εισβολή και οι κυρώσεις που αυτή προκάλεσε οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες βασίζονταν στις εισαγωγές πετρελαίου και σίτου όπως η Σρι Λάνκα, οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία. Η «εξαρτημένη» από τη ρωσική ενέργεια Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της.

Δολάριο

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε δραματική άνοδο λόγω της αύξησης των επιτοκίων της Fed, αν και ακολουθήθηκε από μερική διόρθωση τον Δεκέμβριο.

Xρέος

Ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες βυθίστηκαν περαιτέρω σε κυκεώνα χρέους λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού, αλλά και της προαναφερθείσας αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία μειώθηκαν αρκετά φέτος, κάτι το οποίο προσφέρει «ανάσα» στο παγκόσμιο εμπόριο για το 2023. Παρ’ όλα αυτά, όλα εξαρτώνται από το «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας και της άρσης της στρατηγικής «zero Covid».

Αγορά εργασίας

Ένας θετικός παράγοντας της οικονομίας είναι η στιβαρή αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ήταν μόλις 3,7% τον περασμένο Νοέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, τα θετικά αυτά εργασιακά στοιχεία ενδέχεται να υποστηρίξουν ένα σπιράλ πληθωρισμού-μισθών τη στιγμή που οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Αγορά ακινήτων

Μετά από αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τιμές αυτές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ορισμένες χώρες. Οι αναλυτές, πια, αναμένουν πρόκληση γενικευμένης κρίσης στην αγορά ακινήτων το 2023, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων.

Τί μέλλει γενέσθαι;

Οι προβλέψεις των αναλυτών για το τί μέλλει γενέσθαι γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, δεδομένων των γεωπολιτικών αναταραχών, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών προτείνουν επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, λόγω των μεταβλητών μακροοικονομικών δεδομένων.

Διαβάστε ακόμα

Vodafone: Γιατί το 2022 ήταν χρονιά – ορόσημο

Κιλιάν Μπαπέ: Τα μυθικά έσοδα του νέου «βασιλιά» των γηπέδων και οι «ντρίπλες» στους χορηγούς (pics)

Οικοκύκλιος: Η πρώτη εταιρεία ανακύκλωσης λαμπτήρων στην Ελλάδα – Οι επενδύσεις και τα επόμενα βήματα