search icon

Bloomberg

Bloomberg: Πόσο γρήγορα θα βγει από τη «μηχανική υποστήριξη» η οικονομία της ευρωζώνης

Με την Ευρώπη να βγαίνει σιγά σιγά από την απροσδόκητη και χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση που έπληξε κυρίως τους νεότερους, οι οικονομολόγοι μεγάλων οίκων -όπως Credit Suisse Group μέχρι ΤS Lombard- αναφέρουν πως οι πληγές θα επουλωθούν πιο εύκολα από εκείνες της κρίσης του 2008 

Οι ευρωπαϊκοί φόβοι πως η πανδημία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ζημίες στην αγορά εργασίας φαίνεται πως αρχίζουν να μοιάζουν πιο πολύ σαν εφιάλτη παρά πραγματικότητα.

Με την Ευρώπη να βγαίνει σιγά-σιγά από την απροσδόκητη και χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση που έπληξε κυρίως τους νεότερους, οι οικονομολόγοι οίκων όπως Credit Suisse Group μέχρι ΤS Lombard αναφέρεται πως οι πληγές θα επουλωθούν πιο εύκολα από εκείνες της κρίσης του 2008. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ανοικτά για μακροπρόθεσμο πρόβλημα της αγοράς εργασίας, ενώ την Πέμπτη υπογράμμισε πως ανησυχεί ακόμη.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως οι πληγές της παρούσας κρίσης δεν θα είναι τόσο βαθιές όσο εκείνες του 2008. 

Η ΕΚΤ, ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν έχουν αυξήσει τα αναμενόμενα ποσοστά ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ τα νέα δεδομένα υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αίσθημα αισιοδοξίας. 

Ο φόβος για διάχυση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα δεν έχει αποδειχθεί βάσιμος, ενώ η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται κάτω από το 8%, πολύ χαμηλότερα της περσινής πρόβλεψης του ΟΟΣΑ για 12%.

Η οικονομία επίσης ενισχύεται από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν ξοδευτεί από τους κατόχους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν μερική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, μέσω της επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Στην Αυστραλία, μεγάλο μέρος της ανεργίας που προκλήθηκε από την πανδημία έχει αντισταθμιστεί.

Παρ΄ όλα αυτά, αρκετές θα είναι οι επιχειρήσεις που θα χρεοκοπήσουν, παρά την υπερβολική ανησυχία για τον αριθμό αυτών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Οι αεροπορικές και τα ξενοδοχεία θα καθυστερήσουν, προφανώς, όσον αφορά την ανάκαμψη, ενώ οι νέες συνήθειες όπως η τηλεργασία μπορεί να συρρικνώσουν τη ζήτηση ορισμένων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Η επίδραση των ζημιών μπορεί να περιοριστεί στην ευρύτερη αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Κάρστεν Βρέσκι, οικονομολόγο της ING Diba AG. 

Όμως, αρκετές επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες. Αν και η Lufthansa αναμένει να έχει πληρότητα μόλις 40% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, το 2021, το στέλεχος Κάρστεν Σπορ ανέφερε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο μπορεί αρχικά να διαφαίνονται.

Προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, ιδιαίτερα λόγω της αποκέντρωσης που είναι αρκετά σημαντική σε πόλεις όπως το Λονδίνο. Η ανεργία μπορεί να αυξηθεί λόγω της επιστροφής των εργαζομένων, ενώ η μακροχρόνια απουσία τους από τον εργασιακό χώρο μπορεί να δυσκολέψει την επαναπρόσληψή τους.

Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα και νέου κύματος κορωνοϊού, αλλά και των νέων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που μπορεί να συνεχιστούν.

Η περίοδος της αισιοδοξίας θα εξαρτηθεί, επίσης, από το πόσο θα κρατήσει η περίοδος χρηματοπιστωτικής υποστήριξης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πάνως, επανέλαβε πως το πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστεί ως σημείο αναφοράς της ανάκαμψης, ενώ υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα προγράμματα υποστήριξης σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα

Τζεφ Μπέζος: Όχι μόνο δεν πλήρωνε φόρους αλλά είχε και φοροαπαλλαγές – Το «κόλπο» με τις μετοχές

Τσιτσιπάς: Tο μυθικό ποσό που εισπράττει μετά την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros

Αυτός είναι ο βαθύπλουτος Αιγύπτιος που αγόρασε τη βίλα του Λάκη Γαβαλά

Exit mobile version