search icon

Bloomberg

Bloomberg: Πόσα τρισ. δολάρια έχασαν οι μεγιστάνες του πλανήτη σε έξι μήνες

Οι απώλειες για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου γίνονται όλο και περισσότερες, ωστόσο αυτό δεν συμβάλλει ιδιαιτέρως στη μείωση της ανισότητας του πλούτου

Η περιουσία του Έλον Μασκ έπεσε σχεδόν κατά 62 δισ. δολάρια. Ο Τζεφ Μπέζος είδε τον πλούτο του να μειώνεται κατά περίπου 63 δισ. δολάρια. Η καθαρή αξία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κόπηκε τουλάχιστον κατά 50%.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια, πτώση που είναι όχι μόνο κατακόρυφη, αλλά και η πιο απότομη σε εξάμηνη βάση που έχει καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια τάξη των δισεκατομμυριούχων.

Μια απότομη απόκλιση σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν οι περιουσίες των υπερπλουσίων διογκώθηκαν, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, ανεβάζοντας την αξία όλων των εταιρειών, από τον κλάδο της τεχνολογίας μέχρι τα κρυπτονομίσματα.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυξάνουν πλέον τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ορισμένες από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις -άρα και οι δισεκατομμυριούχοι που τις κατέχουν- έχουν αρχίσει να χάνουν γρήγορα ύψος.

Η Tesla κατά το β’ τρίμηνο 2022 σημείωσε το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της, ενώ η Amazon κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της φούσκας των dot-com.

Παρόλο που οι απώλειες για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου γίνονται όλο και περισσότερες, η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανισότητας στον πλούτο.

Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index), ο συνιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, στα 208,5 δισ. δολάρια, ενώ ο Τζεφ Μπέζος της Amazon είναι δεύτερος με καθαρή περιουσία 129,6 δισ. δολαρίων.

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, βρίσκεται στην τρίτη θέση με περιουσία 128,7 δισ. δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη του Bloomberg ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς με 114,8 δισ. δολάρια.

Οι συγκεκριμένοι τέσσερις είναι οι μοναδικοί με αξία περιουσίας πάνω από 100 δισ. δολάρια, καθώς στην αρχή του έτους το ποσό αυτό είχαν ξεπεράσει δέκα άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είναι πλέον 17ος στη λίστα, με περιουσία 60 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο πρωτοπόρος στα κρυπτονομίσματα Changpeng Zhao, που έκανε το ντεμπούτο του στο Bloomberg Billionaires Index τον Ιανουάριο με εκτιμώμενη περιουσία 96 δισ. δολαρίων, είδε φέτος την περιουσία του να πέφτει κατά σχεδόν 80 δισ. δολάρια λόγω της αναταραχής στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η τάξη των δισεκατομμυριούχων έχει συγκεντρώσει τόσο πλούτο τα τελευταία χρόνια, που η συντριπτική πλειοψηφία της όχι μόνο μπορεί να αντέξει το χειρότερο α’ εξάμηνο που καταγράφει ο S&P 500 από το 1970, αλλά πιθανότατα μπορούν να βρουν και νέες ευκαιρίες -όπως δήλωσε ο Thorne Perkin, πρόεδρος της Papamarkou Wellner Asset Management.

«Συχνά η νοοτροπία τους είναι διαφορετική», είπε ο Perkin. «Πολλοί από τους πελάτες μας αναζητούν ευκαιρίες όταν έξω υπάρχει πρόβλημα», κάτι που συνέβη κατά το α’ εξάμηνο του έτους σε μερικές από τις πιο ταλαιπωρημένες περιοχές των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Την ίδια στιγμή, νωρίτερα φέτος ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία 35,2 δισ. δολαρίων, απέκτησε ολόκληρο το μερίδιο της Societe Generale στη Rosbank, εν μέσω κυρώσεων από την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία. Ακόμη, εξαγόρασε το μερίδιο του Ρώσου μεγιστάνα Όλεγκ Τίνκοφ σε μια ψηφιακή τράπεζα έναντι ενός πολύ χαμηλότερου ποσού σε σχέση με την αξία που είχε κάποτε.

Ωστόσο, η πιο… διάσημη εξαγορά δεν ανήκει σε άλλον από τον Έλον Μασκ, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία 44 δισ. δολαρίων για την αγορά της Twitter, έχοντας προσφερθεί να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News τον περασμένο μήνα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είπε ότι υπάρχουν «μερικά ανεπίλυτα ζητήματα» προτού ολοκληρωθεί η συναλλαγή και πως υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να πει δημόσια, καθώς «είναι κάπως ευαίσθητο θέμα».

Διαβάστε ακόμη

Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από νέα κρίση (pics)

Με εφαρμογές στο κινητό το δίπλωμα οδήγησης και η μεταβίβαση Ι.Χ.

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)

Exit mobile version