O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας του είχε εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, θέτοντας σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, παραιτήθηκε την Πέμπτη (29/6) από την ηγεσία του κόμματός του, σχολιάζει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη «βουτιά» του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις 21 Μαΐου.
«Αποφάσισα να προχωρήσω στην εκλογή νέας ηγεσίας κινώντας άμεσα τις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε.
Στις εκλογές του Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ποσοστό 20,1%, από 31,5% το 2019, ενώ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είδε το κόμμα του να πέφτει στο 17,8%, γεγονός που τον ώθησε να παραιτηθεί, έπειτα από 15 χρόνια σχολιάζει το Βloomberg.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2015, υποσχόμενος να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια που ξεκίνησαν το 2010 εγκαινιάζοντας μια περίοδο αυστηρής λιτότητας.
Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους», σχολιάζει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, ο Τσίπρας προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα διεξήγαγε δημοψήφισμα, ενώ στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα, τα οποία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προσθέτει το δημοσίευμα.
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τους πολίτες να του δώσουν εντολή να εφαρμόσει το νέο πακέτο διάσωσης, και κέρδισε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ελλάδα ακολούθησε όλες τις διατάξεις του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους επίσημους πιστωτές της.
Στην εξωτερική πολιτική, ο Τσίπρας ήταν ο ηγέτης που έκλεισε συμφωνία με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας, η οποία οδήγησε στη μετονομασία της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το θέμα εκκρεμούσε για δεκαετίες και η κίνηση αυτή βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να κερδίσει την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας κέρδισε διεθνή έπαινο για τη συμφωνία, αλλά υπέστη κριτική στο εσωτερικό της χώρας, η οποία του κόστισε ψήφους στις εκλογές του 2019, όταν έχασε την εξουσία.
«Είμαι υπερήφανος για όσα πετύχαμε» δήλωσε ο Τσίπρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος εποχής: Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας – Εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ (vid)
Σαρλ Μισέλ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμισθεί για να εντάξει την Ουκρανία»
Στο 68,9% η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο α’ πεντάμηνο (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ