Η μείωση της παραγωγής που υποτίθεται θα ενίσχυε την ταλαιπωρημένη αγορά ξυλείας, δημιουργούν τώρα ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα: τα κομμάτια ξύλου που απαιτούνται για την κατασκευή των περιζήτητων πλέον χαρτιών υγείας αλλά και για μαντηλάκια που έχουν γίνει ανάρπαστα λόγω της πανδημίας κοροναϊκού, γίνονται πιο σπάνια.
Αυτήν τη στιγμή, περίπου το 25% της δυναμικότητας των καναδικών πριονιστηρίων έχει χαθεί – καθώς η West Fraser Timber Co. και η Canfor Corp. έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω ενός συνδυασμού πτώσης τιμών και κακών προοπτικών.
Αλλά αυτό μείωσε τη διαθεσιμότητα των θραυσμάτων ξύλου από τα οποία προκύπτει ο χαρτοπολτός από τον οποίο παράγονται πάντα – από χαρτί υγείας και μαντηλάκια έως χαρτόκουτα και χαρτοσακούλες, λέει Ντέρεκ Νάιμπορ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Προϊόντων Δασικών Προϊόντων του Καναδά με έδρα την Οττάβα.
Χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια για την επαναφορά της παραγωγικής δυναμικότητας του πριονιστηρίου, το κόστος εισαγωγής θα μπορούσε να αυξηθεί ή θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη των υλικών που χρειάζονται οι μύλοι χαρτοπολτού για οικιακά προϊόντα, είπε.
Η πανικός έχει ήδη προκαλέσει έλλειψη χαρτιού υγείας και άλλων προϊόντων υγιεινής σε σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο.
«Η ζήτηση από πολτοποιητές μύλων έχει αυξηθεί σε μια εποχή που αρχίζουμε να βλέπουμε να μειώνεται η προσφορά θραυσμάτων ξύλου από τα πριονιστήρια», δήλωσε ο Νάιμπορ σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος ή ακόμα και να μειώσει την παραγωγή και την προσφορά στους επόμενους μήνες».
Το υψηλό κόστος παραγωγής στον Καναδά συμπίεσε τα κέρδη για τα πριονιστήρια. Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ παραμένει υπό πίεση καθώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός και τα συμβόλαια ξυλείας υποχώρησαν με ρυθμό ρεκόρ 32% τον Μάρτιο.
Η βιομηχανία είναι αισιόδοξη ότι η κυβέρνηση του Καναδά μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων μισθών για να βοηθήσει τους δασικούς φορείς ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχύσουν την πρόσβασή τους σε μετρητά για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν τα επόμενα τρίμηνα, δήλωσε ο Νάιμπορ.
Ο Καναδάς εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων χαρτοπολτού, χαρτιού και συσκευασιών του και οι ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του, είπε.
«Βρισκόμαστε εδώ σε μια κρίση», είπε ο Nighbor. «Χρειαζόμαστε περισσότερα από τα πριονιστήρια μας.»