search icon

Bloomberg

Bloomberg: Οι τούρκοι τουρίστες εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν Ελλάδα

Η τουριστική βιομηχανία λέει ότι έχασε το πλεονέκτημα των τιμών έναντι της Ελλάδας - Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών

Τα εστιατόρια σε ορισμένες τουρκικές παραθεριστικές πόλεις είναι μισοάδεια στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλοί ντόπιοι βρίσκουν ότι είναι φθηνότερο να κάνουν διακοπές στη γειτονική Ελλάδα παρά να μείνουν και να φάνε σε ένα από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα της χώρας τους.

Μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πολίτες οργισμένοι μοιράζονται τις εμπειρίες, όπως έναν λογαριασμό 640 δολαρίων για φαγητό και ποτά για πέντε άτομα στο Μπόντρουμ και 30 δολάρια για πέντε μπάλες παγωτό στο Τσεσμέ.
Εν τω μεταξύ, οι συμπατριώτες τους που παραθερίζουν στα ελληνικά νησιά μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, πληρώνουν πολύ λιγότερα απ’ ότι την πατρίδα τους.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών και της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και των τιμών εδώ και εκεί», δήλωσε ο Μουράτ Γιαβούζ, συνταξιούχος Τούρκος τραπεζίτης που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. Τα εστιατόρια εδώ χρησιμοποιηούν τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για να ανεβάσουν τις τιμές».

Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 91% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τον ήδη εντυπωσιακό πληθωρισμό του 71,6%. Αυτός ο τομέας αποτελεί το ένα τρίτο της οικονομίας των υπηρεσιών που η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ως ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας στον αγώνα της κατά της εκτίναξης των τιμών.

Η ταχεία χορήγηση βίζας διευκολύνει τους τούρκους τουρίστες να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Και οι Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλους αριθμούς που η χώρα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στα κρουαζιερόπλοια, όπως γράφει το Bloomberg.

«Έχουμε χάσει το πλεονέκτημα των τιμών μας», δήλωσε στο Euronews σε συνέντευξή του ο Κιβαντς Μέριτς, στέλεχος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, επικαλούμενος την “υπερτίμηση” της τουρκικής λίρας. Ο Μέριτς είπε ότι αναμένει έως και 150.000 Τούρκους να πάνε στο ελληνικό νησί της Σάμου φέτος, από περίπου 40.000 το 2023.

Τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα βλέπουν μια διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των πελατών. Ο Καπλάν Ιλχάν, 57 ετών, σεφ σε μια ψαροταβέρνα στο θέρετρο Κουσάντασι, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. «Το κόστος ζωής είναι ένας παράγοντας, αλλά οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο», είπε.

Η αλυσίδα casual dining Big Chefs με 128 καταστήματα είδε τον συνολικό αριθμό των πελατών της να αυξάνεται, καθώς «το ανώτερο τμήμα μετατοπίζεται σε εμάς», δήλωσε η πρόεδρος Γκαμζέ Τσιζρελί. «Αλλά παρατηρούμε μείωση των δαπανών ανά άτομο». Η εταιρεία μειώνει τα έξοδα για να αντιμετωπίσει την πτώση, μεταξύ άλλων με την παραγωγή δικής της ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

«Με τα επιτόκια στο 50% και τον πληθωρισμό πάνω από το 70%, ο κόσμος έχει πάθει σοκ», δήλωσε ο Μπαρίς Τανσεβέρ, ιδρυτής του πολυτελούς Sunset Grill & Bar στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος λέει ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές είναι πλέον απρόσιτες για τους περισσότερους, δήλωσε ο Tansever. «Όλοι γινόμαστε φτωχότεροι».

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τέλος τα «μαγειρέματα» με τις παραγγελίες στα τραπέζια

DBRS: Οξύς αλλά περιορισμένης διάρκειας ο οικονομικός αντίκτυπος από το τεχνολογικό black out

Q&R: Πώς θα τρέξει το επενδυτικό πλάνο των 19,1 εκατ.- Διοικητικές αλλαγές, εξαγορές και ανεκτέλεστο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version