search icon

Bloomberg

Bloomberg: Σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν τρόπους για κατάπαυση του πυρός

Ένας διαπραγματευτικός τερματισμός της σύγκρουσης και μια έξοδος από τον πόλεμο αναζητείται απο μερικούς συμμάχους της Ουκρανίας

Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας αρχίζουν να συζητούν για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος, προκαλώντας ανησυχίες σε αρκετές άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο να αναγκαστεί σε μια πρόωρη κατάπαυση του πυρός.

Όπως αναφέρει το bloomberg στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για τη στρατηγική του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι συζητούν πιο σοβαρά για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας διαπραγματευτικός τερματισμός της σύγκρουσης και μια έξοδος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν τις ιδιωτικές διαβουλεύσεις.

Οι πηγές αυτές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλίες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας άλλωστε ήταν ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη. Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει μειώσει τους στόχους της, η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή, είπαν.

Αλλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Αυτό ωθεί ορισμένους συμμαχικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να βγει από το αδιέξοδο.

Το «σχέδιο νίκης» του Ζελκένσκι

Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέτρεψε την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε αδιέξοδο, δεν δείχνει όμως από την άλλη ότι υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που κατέχουν και ορισμένοι σύμμαχοι παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σκοπό της επιχείρησης. Η Μόσχα δυσκολεύεται να προωθηθεί στο έδαφος, αλλά οι πύραυλοί της έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα ξεπεράσει τον φετινό χειμώνα.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας και συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Πρόκειται να το παρουσιάσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα. Είναι επίσης πρόθυμος να μοιραστεί τα σχέδια με τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό των συγκρούσεων θα πρέπει να επιλύσει ένα βασικό αίνιγμα: πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ παράλληλα θα καθησυχάσει τους συμμάχους της ότι δεν θα παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Η τελευταία ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αρκετοί σύμμαχοι είναι μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ – με την εγγύηση ασφαλείας του – οποτεδήποτε σύντομα.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Έγκριση από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο

Τι σηματοδοτεί για την ευρωπαϊκή οικονομία η κρίση στη Volkswagen

Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Η γραμμή 4 του μετρό είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version