search icon

Bloomberg

Bloomberg: Η πανδημία κρατά τα «κλειδιά» της Ευρώπης – Τα lockdown από… τον Τζόνσον έως τον Μητσοτάκη

Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 215.000 άτομα και σχεδόν 7 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί, κάνοντας για τους ηγέτες επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων - Τι ισχύει σε κάθε χώρα και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έγινε ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του για αποφυγή ενός lockdown, καθώς τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα ανέτρεψαν τα κυβερνητικά σχέδια, εκτροχιάζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το μέτρο καραντίνας για έναν μήνα για όλη την Αγγλία ενεργοποιείται από την ερχόμενη Πέμπτη, με την εξαίρεση των σχολείων, των πανεπιστημίων και των καταστημάτων που καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τζόνσον, καθώς τα κρούσματα συνολικά ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο στη χώρα.
Εντός της εβδομάδας, ανάλογα μερικά lockdown επιβάλλονται και σε Γερμανία και Γαλλία.

Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία ακολούθησαν το παράδειγμα των δυο μεγάλων οικονομιών της ΕΕ με επέκταση των μέτρων περιορισμού για τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον ιό πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 215.000 άτομα και σχεδόν 7 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί.

«Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φέτος, ίσως πολύ διαφορετικά», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόνσον. «Ελπίζω όμως και πιστεύω ειλικρινά ότι αναλαμβάνοντας τώρα δράση, θα μπορούμε να επιτρέψουμε στις οικογένειες σε όλη τη χώρα να είναι ενωμένες».

Εστιατόρια, μπαρ, κέντρα ψυχαγωγίας και πολιτιστικοί χώροι θα κλείσουν από Δευτέρα στη Γερμανία, ενώ σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Η Γαλλία ξεκίνησε από την Παρασκευή το δικό της μίνι lockdown.

Το Βέλγιο κλείνει όλα τα καταστήματα που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, ενώ περιορίζει τις οικογενειακές επισκέψεις, με στόχο να αποφύγει την ολική κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει να αποφύγει ένα γενικό lockdown και το Σάββατο ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων οικονομικής βοήθειας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ αύξησε τους περιορισμούς στα σημεία μεγάλου συνωστισμού.

Με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να πολλαπλασιάζονται και την πολιτική σύμπνοια να ξεθωριάζει, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούσαν να αποφύγουν τους καθολικούς περιορισμούς που έβαλαν ολόκληρη την ήπειρο στη δίνη της ύφεσης την περασμένη άνοιξη.

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αυστρία:

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ένα μερικό λουκέτο για την Αγγλία, επιδιώκοντας να συγκρατήσει το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού που εξαπλώνεται γρηγορότερα κι από τις χειρότερες προβλέψεις της κυβέρνησης και απειλεί να εκτροχιάσει το εθνικό σύστημα Υγείας.

Οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή συμβάσεων θα καλύπτονται από το κράτος έως και στο 80% των μισθών τους για όσο θα διαρκεί το lockdown, δήλωσε ο Τζόνσον, επεκτείνοντας το προγραμμα που επρόκειτο να λήξει αυτό το Σαββατοκύριακο για να αντικατασταθεί από ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα.

Το lockdown θα ξεκινήσει την Πέμπτη, μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν θα επιστρέψουμε στο γενικό lockdown του περασμένου Μαρτίου και του Απριλίου», είπε ο Τζόνσον. «Τα μέτρα που έχω περιγράψει είναι λιγότερο απαγορευτικά, λιγότερο περιοριστικά. Αλλά φοβάμαι ότι, από την Πέμπτη, το βασικό μήνυμα είναι το ίδιο: μείνετε στο σπίτι, προστατεύστε το σύστημα υγείας και σώστε ζωές».

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πολιτική πανδημίας ελέγχεται ξεχωριστά στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αυξήθηκαν σχεδόν 22.000 το Σάββατο. Η χώρα έχει τον κορυφαίο στην Ευρώπη αριθμό θανάτων και υπερβαίνει τους 46.000 έναντι περίπου 36.600 θανάτων στη Γαλλία, η οποία έχει παρόμοιο πληθυσμό.

Γερμανία

Την Τετάρτη η Καγκελάριος Μέρκελ και επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων θα συζητήσουν τρόπους να μειωθεί το βάρος που προκαλείται στη βιομηχανία.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελέγξουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων» προστατεύοντας ταυτόχρονα τις δουλειές, ανέφερε η Μέρκελ.

Ανακοίνωσε μέτρα αυτή την εβδομάδα για να περιορίσει σοβαρά την κυκλοφορία, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτά τα σχολεία και την οικονομία. Η Γερμανία βρίσκεται σε «δραματική κατάσταση», με τις υγειονομικές υπηρεσίες να πλησιάζουν στο όριο και οι αρχές δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίζουν την πηγή των κρουσμάτων, δήλωσε η Μέρκελ.

Αν η χώρα περιμένει το σύστημα υγείας να εξαντληθεί, τότε θα είναι πολύ αργά, είπε, προειδοποιώντας ότι έρχονται τρεις δύσκολοι χειμερινοί μήνες. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 19.000 κρούσματα – ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός.

Ο ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Αλτμάιερ είπε ωστόσο ότι η χώρα εξακολουθεί αν αναμένει ανάπτυξη 0,4% για το δ’ τρίμηνο.

Γαλλία

Ο στόχος της Γαλλίας είναι να περιοριστεί η συρρίκνωση της οικονομίας στο 15% κατά τη διάρκεια του νέου lockdown, από 30% που ήταν σε εκείνο που έγινε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Μπρυνό Λεμέρ.
Αυτό είχε συμβεί εν μέρει εξαιτίας της παύσης των οικοδομικών εργασιών. Αυτή τη φορά, οι κατασκευές και τα καταστήματα που πωλούν οικοδομικά υλικά θα παραμείνουν ανοιχτά

Την Παρασκευή η χώρα ανακοίνωσε τους περισσότερους νέους θανάτους από τις 20 Απριλίου, όταν τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown.

Ιταλία

Η Ιταλία που τέθηκε σε μερικό lockdown την περασμένη εβδομάδα, ίσως απαγορέυσει και τη μετακίνηση μεταξύ περιοχών, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Μιλάνο, Νάπολη, Μπολόνια, Τορίνο και Ρώμη είναι μεταξύ των πόλεων που ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτο σε τμήματα του μητροπολιτικού τους κέντρου.

Η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα, ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κόντε, το να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά θα είναι μια πρόκληση. Ενδέχεται οπάντως η χώρα να τεθεί σε σχεδόν γενικό lockdown από τις 9 Νοεμβρίου ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Η Ιταλία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας απο τις 11 μ.μ., περιορισμένες ώρες λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ, καθώς και κλειστά γυμναστήρια, πισίνες και χώρους διασκέδασης.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ξεπέρασαν τις 30.000 την Παρασκευή για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Ισπανία

Η πλειονότητα των 17 περιφερειών της Ισπανίας έχει ήδη κλείσει τα εσωτερικά σύνορα ή θα το πράξει αυτήν την εβδομάδα, εμποδίζοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια. Τα παραπάνω θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Οκτωβρίου, οπότε οι αρχές μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για νέα μέτρα. Η Ισπανία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε περισσότερα από 9.000 κρούσματα ημερησίως για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Ελλάδα

Οι κάτοικοι της Ελλάδας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρότερους περιορισμούς τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, καθώς η χώρα κατέγραψε ρεκόρ 2.056 νέων μολύνσεων.
Η χώρα θα χωριστεί σε 2 ζώνες – υψηλού κινδύνου και επιτήρησης. Στις περιοχές υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Αθήνας, θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα και γυμναστήρια, αν και θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να μετακινούνται μεταξύ των περιοχών. Η βιομηχανία, τα σχολεία, τα καταστήματα λιανικής, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά σε εθνικό επίπεδο. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μισή ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 5 το πρωί.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία επέκτεινε τους περιορισμούς σε περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, διατηρώντας παράλληλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια ανοιχτά.

Από τις 4 Νοεμβρίου, οι περιορισμοί που ισχύουν ήδη σε τρεις δήμους της βόρειας Πορτογαλίας θα ισχύουν για συνολικά 121 περιοχές που έχουν αναφέρει περισσότερα κρούσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου στη Λισαβόνα. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν περίπου το 70% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων της Πορτογαλίας.

Τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 μ.μ. και τα εστιατόρια έως τις 10:30 μ.μ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως όταν είναι δυνατόν.

Αυστρία

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς έδωσε το σήμα για μερικό lockdwon το Σάββατο, παρόμοιο με της Γερμανίας, με ανοιχτά σχολεία και καταστήματα και περιορισμούς, όπως απαγόρευση κυκλοφορία τη νύχτα.

Εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία θα κλείσουν, εκτός από takeawy και deliver. Τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα κλείσουν. Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ την Τρίτη έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Exit mobile version