Ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι μετατράπηκε σε εφιάλτη μετά από την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από τα ελληνικά νησιά τα οποία πολιορκούνται από τις φλόγες. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι βάσει του οποίου ο ευρωπαϊκός κλάδος του τουρισμού πρέπει να συνειδητοποιήσει και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και θερμότερα στην νότια Ευρώπη, με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα να αποτελούν ετήσιο φαινόμενο. Ο καύσωνας οδήγησε τις ελληνικές αρχές στο να κλείσουν την Ακρόπολη ενώ οι αντίστοιχες ιταλικές ζήτησαν από τους τουρίστες να μείνουν στα ξενοδοχεία τους στο νησί της Σαρδηνίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν με αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο εάν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία στους 2C της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει το εύκρατο μεσογειακό κλίμα σε κάτι το πολύ διαφορετικό. Βάσει έρευνας του 2019, το κλίμα στη Μαδρίτη το 2050 θα μοιάζει με αυτό της βορειοαφρικανικής πόλης του Μαρακές, το Λονδίνο θα έχει κλίμα σαν αυτό της Βαρκελώνης και η Στοκχόλμη θα έχει κλίμα σαν αυτό της Βουδαπέστης. Αυτό, όπως είναι προφανές, θα προκαλέσει μία τεκτονική αλλαγή στον τομέα του τουρισμό της Ευρώπης ο οποίος ενίσχυσε την ευρωπαϊκή οικονομία κατά €1,9 τρισεκατομμύρια πέρυσι, ενώ θα αλλάξει τουριστικές συνήθειες κατά τέτοιο τρόπο που πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης θα πληγούν ανεπανόρθωτα.
H τουριστική βιομηχανία δεν το έχει λάβει πλήρως υπόψη, όπως τόνισε και το στέλεχος του Boston Consulting Group, Καταρίνα Μαρτίνεζ-Πάρντο, σε δηλώσεις της στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «δεν πιστεύω πως είναι προετοιμασμένοι».
Περίπου 19.000 άτομα εκκενώθηκαν από τη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών ενώ πολλές ήταν και οι πτήσεις από και προς το νησί οι οποίες ακυρώθηκαν. Τις τελευταίες ημέρες, οι λουόμενοι στις παραλίες είχαν συνηθίσει να παρακολουθούν το γέμισμα των πυροσβεστικών εναέριων μέσων στις θάλασσες κοντά στις ακτές.
Πολλοί επισκέπτες οι οποίοι είχαν φύγει για μονοήμερες επισκέψεις δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους για να συγκεντρώσουν τα διαβατήρια και τις βαλίτσες τους. Ένα καταφύγιο στο Φαληράκι φιλοξένησε τουλάχιστον 100 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων φόραγαν ακόμα τα μαγιό τους. Πολλοί φιλοξενήθηκαν σε κέντρα αθλητισμού, σε συνεδριακά κέντρα και κτίρια του δημοσίου όπου τους προσφέρθηκε φαγητό και νερό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ένας ειδικός χώρος με ράντζα για οικογένειες, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες δημιουργήθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
Η βιομηχανία του τουρισμού, όμως, φαίνεται πως δε θα λάβει τα απαραίτητα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σύντομα. Σύμφωνα με την γερμανική TUI και την EasyJet, οι τουρίστες δεν άλλαξαν τα πλάνα τους λόγω του αναμενόμενου καύσωνα.
Αν και ο τομέας του τουρισμού της Ευρώπης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% ετησίως μέχρι το 2032, οι συνεχείς καύσωνες στη νότια Ευρώπη ενδέχεται να ωθήσουν τους ταξιδιώτες σε βορειότερες χώρες.
Βάσει φετινών ερευνών της Κομισιόν, η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση στον τουρισμό στα Επτάνησα κατά 9% και να αυξήσει τον τουρισμό κατά 16% στη δυτική Ουαλία.
Η αλλαγή αυτή θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στις χώρες της νότιας Ευρώπης οι οποίες βασίζονται ως επί το πλείστον στον τουρισμό. Το 2021, η βιομηχανία του τουρισμού αποτελούσε το 14,9% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το 9,1% της Ιταλίας και το 8,5% της Ισπανίας.
Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 46C στη Σαρδηνία την περασμένη εβδομάδα. Ο καύσωνας, μάλιστα, έκαναν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να μη λειτουργούν, ενώ τη ζωή τους έχασαν ένας 84χρονος και ένας 42χρονος άνδρας.
Οι καύσωνες δημιούργησαν και πολιτικές αντιδράσεις, όταν ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανήρτησε tweet υποστηρίζοντας πως «πολλοί καλοκαιρινοί προορισμοί στη νότια Ευρώπη δεν έχουν τουριστικό μέλλον», κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία. Η ανάρτηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Υπουργού Τουρισμού της Ιταλίας Ντανιέλα Σανταντσέ, η οποία υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο τον πλανήτη και όχι μόνο κάποιες χώρες.
Σύμφωνα με το στέλεχος της European Travel Commission, Εντουάρντο Σανταντέρ, «πολλοί τουρίστες θα επιλέγουν τη βόρεια Ευρώπη για τις διακοπές τους και όχι τη νότια η οποία θα είναι «αποκλεισμένη» λόγω του καύσωνα. Οι προβλέψεις του έχουν ήδη αρχίσει να φαντάζουν προφητικές, αφού οι αναζητήσεις για τουριστικούς προορισμούς στη βόρεια Ευρώπη από νοτιοευρωπαίους αυξήθηκαν κατά 1000% τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με την ιστοσελίδα eDreams Odigeo.
«Η κλιματική κρίση βρίσκεται ήδη εδώ. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα
Τριετίες: Ξεπαγώνουν το 2025 αν η ανεργία πέσει κάτω από 10%
Αποκλειστικό: Η Μαριάννα όπως τη γνώρισα – Αθέατες πλευρές μιας μεγάλης κυρίας (pics + vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ