Την ώρα που η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε συνομιλίες με την Τουρκία για μια σειρά διμερών θεμάτων, η κυβέρνηση της Αθήνας δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την κυριαρχία της.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής της χώρας είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό ώθησε την Τουρκία να εγείρει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα υποστηρίζει ότι βρίσκονται υπό το διεθνές δίκαιο.
«Αν η μοναδική διαφορά που έχουμε είναι η διακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να καθήσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία για να συζητήσουμε το θέμα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του. Η Ελλάδα είναι επίσης πρόθυμη να συζητήσει διμερή θέματα όπως η οικονομία, ο τουρισμός, ο Covid-19 και οι προσφυγικές ροές, ανέφερε.
«Ωστόσο, αν το θέμα είναι να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, τότε η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Δεν συζητούμε την κυριαρχία μας, δεν παραδίδουμε ελληνικό έδαφος και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το υπερασπιστούμε».
Οι εντάσεις αυξάνονται αναφορικά και με την πρόθεση της Αγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζει εδώ και καιρό για τη μετατροπή αυτή, απορρίπτοντας τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Αγία Σοφία που έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ελληνες, που τη θεωρούν ως ένα από τα ποιο εμβληματικά σύμβολα του Χριστιανισμού και κληρονομία της ορθόδοξης παράδοσης που χρονολογείται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η διαφωνία γύρω από την Αγία Σοφία «δεν είναι ελληνο-τουρκικό θέμα, αλά παγκόσμιο ζήτημα», προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα περιμένει την απόφαση της Τουρκίας.
Οι συνομιλίες για το Brexit
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε και για άλλα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως για τις συνομιλίες αναφορικά με το Brexit. Αν και η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για μελλοντικούς εμπορικούς δεσμούς, οι συνομιλίες δεν προχωρούν και δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο η Βρετανία να παρατείνει την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, ανέφερε.
Ολες οι χώρες της ΕΕ «τάσσονται με τη διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ και θα είναι στο πλευρό της Ιρλανδίας, χωρίς εξαίρεση», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Για την πανδημία
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να συνάψει συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για μελλοντικές πανδημίες, αφού η χώρα πιστώθηκε με την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Θέλουμε να αφήσουμε για τις μελλοντικές γενιές ένα έγγραφο που θα αποτελεί μέρος μιας κοινής νομικής κληρονομιάς το οποίο θα υποδεικνύει πώς να αντιδρούμε σε μια πανδημία» και που θα τονίζει «τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», είπε.