search icon

Bloomberg

Η Ελλάδα αλλάζει το περιεχόμενο του βιασμού στον Ποινικό της Κώδικα

Οι γυναίκες στην Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη για να τεθούν αντιμέτωπες σε ένα πρόβλημα

Οι γυναίκες στην Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη για να τεθούν αντιμέτωπες σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αφού η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε ένα βήμα επαναπροσδιορισμού του ορισμού του βιασμού στον ποινικό κώδικα της χώρας, ενδεχομένως κάνοντας ελαφρύτερη την τιμωρία για τους βιαστές.

Το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη, δεν ανταποκρίνεται στην δέσμευση της Ελλάδας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη χρονιά, και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για την ποινικοποίηση τυχόν σεξουαλικών πράξεων που δεν γίνονται κατόπιν συναίνεσης, λένε οι επικριτές του. Καθορίζει επίσης το βιασμό από την άποψη της σωματικής απειλής που μπορεί να παρουσιάσει στη ζωή ενός θύματος αντί να βάζει τη συναίνεση στον πυρήνα του ζητήματος.

Το αμφισβητούμενο άρθρο 336 προκάλεσε αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων της Ελλάδας και ακόμη και τις γυναίκες βουλευτές στο πλειοψηφών κόμμα του Τσίπρα, τη Μαρία Θελερίτη και την Αννέτα Καββαδία. Το νομοσχέδιο δίνει μια ευρεία περιοχή στη δικαστική ερμηνεία, επιτρέποντας σε ορισμένους βιασμούς να αντιμετωπίζονται ως πταίσματα και όχι ως κακουργήματα και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλάκισης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία στο σύνολό της έχει επίσης επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ισχυρίζονται ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, μόλις ένα μήνα αργότερα από τώρα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να αποφύγει να καταφύγει σε τέτοιες σημαντικές νομοθετικές αλλαγές μέσω του κοινοβουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η εθνικιστική Χρυσή Αυγή αποφάσισαν να απόσχουν από τη συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου βουλεύονται οι 300 αντιπρόσωποι του έθνους, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερη πίεση στον υπουργό, προκειμένου να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Exit mobile version