Tα επικαιροποιημένα στοιχεία τους θα παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία επιδείνωσε την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό.

Εκ των 8 κρατών-μελών των G20, οι αποφάσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να αποτελέσουν και το κύριο θέμα συζήτησης των αναλυτών. Οι αποφάσεις των λοιπών κεντρικών τραπεζών πρόκειται να αποτελέσουν ένα καλειδοσκόπιο επιλογών και διαφορετικών τακτικών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ΒΟΕ μέχρι τη νομισματική χαλάρωση της BΟJ.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα ακολουθήσουν τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ενδέχεται να έχουν ως εξής:

Κίνα

Την Τρίτη, η People’s Bank of China, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να προχωρήσει σε δεύτερη -φετινή- μείωση των επιτοκίων.

Αν και τα δεδομένα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου επέδειξαν βελτίωση, ο κίνδυνος λόγω της γεωπολιτικής έντασης και της αύξησης του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο νέος αναπτυξιακός στόχος του Πεκίνου παραμένει στο 5,5% και προδιαθέτει για περαιτέρω στήριξη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η PBOC αναμένεται να μειώσει τα προαπαιτούμενα αποθεματικά των τραπεζών προς βελτίωση της ρευστότητας και της διευκόλυνσης του δανεισμού σε συνδυασμό με πιθανή μείωση των επιτοκίων.

Federal Reserve

H απόφαση της Fed αναμένεται την Τετάρτη. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, καλείται να περιορίσει τον αυξημένο πληθωρισμό, ενώ οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. 

Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πως οι τιμές του Φεβρουαρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 7,9%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση λόγω της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων θα ακολουθήσει την πληθωριστική αύξηση. Σύμφωνα με τα γενικότερα δεδομένα, η κατάσταση του πληθωρισμού θα δικαιολογούσε ακόμα και αύξηση 50 μ.β., αλλά το «κοκτέιλ» της κρίσης αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Βραζιλία

Την Τετάρτη αναμένεται και η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, η οποία πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη συνεδρία στο 11,75% από το 2% πριν από ένα -μόλις- έτος. 

Ο λόγος της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων αυτής είναι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Roberto Campos Neto καλείται να αντιμετωπίσει έναν υπετριπλάσιο εκ του στόχου, πληθωρισμό. Σημειωτέον πως πριν από ένα μόλις μήνα, οι αναλυτές υπολόγιζαν πως το πλαφόν των επιτοκίων θα άγγιζε το 12,25%, αλλά οι επικαιροποιημένες αναλύσεις υποδεικνύουν πλαφόν του 13,75%. 

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β., ενώ το 12,25% θα ξεπεραστεί φέτος.

Ινδονησία

Την Πέμπτη, τα φώτα θα πέσουν πάνω στην κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας, η οποία αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κεντρική τράπεζα έχει πολλάκις αναφέρει πως παρακολουθεί από κοντά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά θεωρεί πως οι τιμές καταναλωτή είναι διαχειρίσιμες. Τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο δομικός πληθωρισμός παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα του στόχου του 2%-4%, ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών τροφίμων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα κρατήσει τα επιτόκιά της απαράλλακτα, αφού τόσο η τιμή της ινδονησιακής ρουπίας όσο και τα δεδομένα του δομικού πληθωρισμού υποστηρίζουν μία τέτοια επιλογή.

Τουρκία

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν και τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία πιθανώς θα κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά στο 14%, ακολουθώντας την ανορθόδοξη «γραμμή» Ερντογάν. Ο ετήσιος ΔΤΚ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 54% τον Φεβρουάριο, απειλώντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τον κρατήσει σε υψηλά σημεία. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, όμως, δεν είναι βιώσιμη.

Bank of England

Mετά την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση της ΒΟΕ, η οποία φαίνεται πως θα είναι η πρώτη τράπεζα η οποία θα επιστρέψει τα επιτόκιά της στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Αντιμέτωπη με την πληθωριστική κρίση, οι ρυθμιστές αναμένεται να αυξήσουν το benchmark στο 0,75%. Αρκετά στελέχη της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις για αύξηση της τάξης των 50 μ.β. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως τα επιτόκια θα αγγίξουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Βloomberg Economics, ο ρυθμός αυξήσεων των επιτοκίων ενδέχεται να μειωθεί μετά την αύξηση αυτής της εβδομάδας λόγω των ανησυχιών για την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ιαπωνία

Ο πληθωρισμός στη χώρα υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδα των περισσότερων χωρών του κόσμου. Η BOJ αναμένεται να μην προβεί σε αλλαγές την Παρασκευή και να συνεχίσει την παρούσα της τακτική. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή Haruhiko Kuroda, θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο μέχρι τώρα ασθενής πληθωρισμός στη χώρα, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη αυτά υπογραμμίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις ανεξέλεγκτα, ενώ η ισοτιμία του γεν κατέγραψε πτώση μετά την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ και την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επιμηκυμένα lockdowns επηρεάζουν τη δυναμική οικονομικής και πληθωριστικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

Ρωσία

Η τελευταία σημαντική ανακοίνωση της εβδομάδας θα είναι αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να έχει και την πρώτη της συνεδρία όσον αφορά τον πληθωρισμό μετά από την εισβολή στην Ουκρανία. 

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ρυθμιστικές αρχές θα κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά, έχοντάς τα υπερδιπλασιάσει στο 20% στις 28 Φεβρουαρίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια περιορισμού του sell-off των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων όπως το ρούβλι, του οποίου η ισοτιμία κατέρρευσε κατά 35% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η πληθωριστική πίεση στη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να καλπάζει, και οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας στη χώρα δε θα μπορέσει να την περιορίσει.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πόλεμος έβαλε «φωτιά» στους ναύλους των πλοίων

Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου – Ανάσα για την Ευρώπη

Νικέλιο: 18 λεπτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν την αγορά στο χάος