search icon

Bloomberg

Bloomberg: Γιατί το Grexit επανέρχεται με δριμύτητα

Τι υπογραμμίζει δημοσίευμα του Bloomberg

Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο του Grexit μοιάζει όχι απλά να επανέρχεται αλλά να αποτελεί έναν κίνδυνο που αυτή τη φορά μπορεί να ξεπεραστεί με μεγάλη δυσκολία, εκφράζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert.

Ο κ. Gilbert στο άρθρο του, περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των πιστωτών της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει «υπάρχουν δύο ημερομηνίες-σταθμοί, μία εξ αυτών πιο «ήπια» και μία ιδιαίτερα δύσκολη. Η «ήπια» είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η δύσκολη καταφθάνει τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους οκτώ δισ. ευρώ».

Με δεδομένο, όμως, ότι από τον Μάρτιο στην Ευρώπη ξεκινά η περίοδος πραγματοποίησης εξαιρετικά κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών, τόσο «μειώνεται η διάθεση των πολιτικών να υπάρξει γρήγορη επίλυση του προβλήματος. Όμως με δεδομένο ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο πλευρών, είναι δύσκολη να δει κανείς πώς θα επέλθει ο απαραίτητος συμβιβασμός».

Στη συνέχεια του άρθρου του ο δημοσιογράφος του Bloomberg, αναφέρεται στις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στις επιθετικές δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αλλά και σε αντίστοιχες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στις οποίες καταδεικνύεται ότι οι πιστωτές δεν προτίθεται να… κάνουν πίσω.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα του κ. Gilbert; Σαφώς διόλου ευχάριστο για την Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ότι «έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ. Οι εταίροι της χώρας, καθώς προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το Brexit και τις εκλογικές διαδικασίες που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη σαφώς δεν θέλουν να διώξουν την Ελλάδα. Ούτε, φυσικά, η Ελλάδα θέλει να φύγει από την Ευρωζώνη. Όμως οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη πλησιάζουν και το ίδιο ισχύει και για τον δύσκολο Ιούλιο του 2017. Σε περίπτωση που η χώρα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θα πρέπει, με ήρεμο τρόπο, να λύσουν τις διαφορές τους και μακάρι να προχωρήσουν σε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο ενός Grexit όλο και θα αυξάνει».

Exit mobile version