Με την έκδοση 30ετούς ομολογιακού τίτλου, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση αφορά την πρώτη του είδους της από το 2008.
Η πώληση των 30ετών τίτλων μέσω τραπεζών, ίσως να σταθεί μια ευκαιρία για τους επενδυτές να επιλέξουν αποδόσεις που ίσως να είναι οι πιο υψηλές στην ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα ακολουθεί άλλα κράτη της περιοχής που επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψή τους από την πανδημία με χαμηλά κόστη δανεισμού.
Η πώληση αυτή αποτελεί ένα σημάδι για το πόσο έχει προχωρήσει η Ελλάδα από την περασμένη δεκαετία. Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2012, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε πάνω από το 44%, με τη χώρα να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τώρα, οι αποδόσεις βρίσκονται κάτω από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση της Αθήνας μια ευκαιρία να εκδώσει ομόλογα μακράς λήξης και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων.
Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Πειραιώς Securities, «αυτή η πώληση ελληνικού ομολόγου σηματοδοτεί την αποκατάσταση της χώρας».
Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, απέδωσαν περίπου 18%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg Barclays Indices.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει ταμειακό μαξιλάρι ύψους 30 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για άντληση κεφαλαίων.
Και πάλι, ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα «μαξιλάρια», καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Ηδη σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.
Για τον διαχειριστή κεφαλαίων της Mediolanum, Τσαρλς Ντίμπελ, η πώληση σημαίνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει τώρα στο παιχνίδι». Ο ίδιος απομακρύνθηκε από την αγορά ελληνικών τίτλων, αφού έμεινε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο ίδιο ξενοδοχείο με εκπροσώπους των θεσμών που επέβαλαν αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.
Τα ελληνικά ομόλογα πιο ισχυρά από ποτέ μετά το 2011
Οι συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα παραμένουν λιγοστές. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με τα 136 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004
Αυτό σημαίνει ότι η επερχόμενη έκδοση είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκτήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την αγορά μέσω αγοράς ομολόγων.
Όπως σχολιάζει ο Γιαν βον Γκέριτς, επιλεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank Abp «(η έκδοση) ολοκληρώνει την επιστροφή τους… θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειας και θα είναι ένα καλό τεστ για το κλίμα της αγοράς μιας καλής δοκιμασίας για το ρίσκο στην αγορά ομολόγων»
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα… ανατείλει η νέα Τράπεζα Πειραιώς – Το σχέδιο του Χρήστου Μεγάλου
Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών