Ύφεση 4% θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία το 2020 η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, υποθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η οικονομία «έχει εισέλθει σε ένα πτωτικό σπιράλ μιας άνευ προηγουμένου ταχύτητας και σοβαρότητας, με τις πιο προχωρημένες οικονομίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χαμηλότερες επιδόσεις από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», αναφέρουν οι Tom Orlik και Jamie Rush σε report τους. «Σε σχέση με τις προσδοκίες στις αρχές της χρονιάς, το κόστος της χαμένης παραγωγής ξεπερνά τα 6 τρισ. δολάρια».
Το ότι η συρρίκνωση ενός τέτοιου μεγέθους βασίζεται σε «αισιόδοξες υποθέσεις τόσο για το ξέσπασμα του ιού, όσο και για την ανάκαμψη» υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6,4%, της ευρωζώνης κατά 8,1%, της Ιαπωνίας κατά 4%, ενώ της Κίνας θα επεκταθεί με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί», γράφουν οι Orlik και Rush. Την ώρα που οι κυβερνήσεις κινούνται προς τη χαλάρωση των lockdowns, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων μπορεί να βαθύνει τη συρρίκνωση στο 5,6%. Αν τα μέτρα στήριξης δεν αποδειχθούν αρκετά, η παραγωγή μπορεί να κάνει βουτιά ακόμα και κατά 7,2%.
Σε αντίθεση με την ασιατική κρίση του 1997 και την παγκόσμια ύφεση του 2009, το τωρινό σοκ δεν έχει προκληθεί από θεμελιώδεις οικονομικές και χρηματοοικονομικές ανισορροπίες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που κινητοποίησαν αρκετά μέτρα στήριξης για να αντισταθμιστεί το χαμένο εισόδημα θα μπορούσαν να δουν μια ταχεία ανάκαμψη, αναφέρουν στο σημείωμά τους οι οικονομολόγοι.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το… λάθος να δώσουν πολλά οικονομικά κίνητρα, γιατί στο τέλος, «το κόστος του να κάνεις πολύ λίγα, θα αποδειχθεί υψηλότερο…»