search icon

Bloomberg

Αυτό είναι το «αναπτυξιακό σχέδιο» Τσακαλώτου

Για «υπεραισιόδοξο σχέδιο, αντίθετο στην οικονομική λογική» κάνει λόγο το αμερικανικό πρακτορείο - Περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πήραν σήμερα μια γεύση από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε το σχέδιο για «ολιστική ανάπτυξη» στο μέλλον.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της παρουσίασης που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, το σχέδιο περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», 

Η στρατηγική ανάπτυξης είναι μια από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με την τελική αξιόλογη του προγράμματος, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα εξέλθει από τη δύσκολη κατάσταση, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.

Δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, οι προτεινόμενοι αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετοι με την καθιερωμένη «οικονομική σοφία», σχολιάζει το πρακτορείο. Επίσης, εκφράζει τους ενδοιασμούς του για το σχέδιο Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς όπως τονίζει, οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων για ευνοιοκρατία.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).

Για υπερβολική αισιοδοξία κάνει λόγο επίσης το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία που αναδεικνύουν χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017. Η ανάπτυξη ανήλθε σε 1,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.

Σημειώνει τέλος, ότι η χώρα μας δεν έχει καταγράψει ιδιαίτερη πρόοδο στην ετήσια κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως σε βάθος χρόνου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα πλέον σοβαρά δημογραφικά προβλήματα στην ευρωζώνη. 

Exit mobile version