Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές με επικεφαλής την Federal Reserve αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το πλάνο της εποπτικής αρχής της Επιτροπής της Βασιλείας, βάσει του οποίου οι τράπεζες θα αναγκάζουν να υιοθετήσουν τον παράγοντα του κλιματικού ρίσκου.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αν και δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αλλάξουν άποψη, η Επιτροπή της Βασιλείας – η οποία αντιπροσωπεύει κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές από περίπου 30 χώρες διεθνώς – είχε ήδη αναγκαστεί να μετριάσει σημαντικά τη φρασεολογία της πρότασης της προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη της Fed στις τρέχουσες συνομιλίες.
Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο της Επιτροπής να προσθέσει τον παράγοντα του κλίματος στους διεθνείς θεσμικούς χρηματοπιστωτικούς κανόνες μπορεί να μπει στο… συρτάρι επ’ αόριστον.
Σημειωτέον πως η Επιτροπή της Βασιλείας πρόκειται να συνεδριάσει στις 19 Νοεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Η απόφαση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών έρχεται σε ένα διάστημα που η παγκόσμια κοινότητα ετοιμάζεται για την προεδρία Τραμπ, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ιδιαίτερα φιλο-περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Ο ίδιος έχει εμφανιστεί να αμφισβητεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως στην ατζέντα των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του βρίσκεται και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.
Το τελευταίο έχει ήδη δημιουργήσει βαρύ κλίμα στη σύνοδο της COP29 που διεξάγεται, αυτές τις μέρες, στο Αζερμπαϊτζάν.
Βεβαίως, το Bloomberg επισημαίνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η απόφαση της Fed επηρεάστηκε από την προοπτική της προεδρίας Τραμπ. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ανοιχτά πως θεωρεί ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να αναμένεται από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές να είναι αυτές «που θα οδηγήσουν τη μάχη για την κλιματική αλλαγή». Μάλιστα έχει τονίσει πως η αποστολή της Fed δεν είναι «η προώθηση μιας ενεργειακής μετάβασης ή της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής».
Αναλόγως έχει υπερασπιστεί με κατηγορηματικό τρόπο τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Fed και το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις της δίχως να επηρεάζεται από την αγορά ή την πολιτική σκηνή.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η δυσμενής αυτή εξέλιξη έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό για τον ρόλο που θα παίξει η κυριότερη οικονομία του πλανήτη στην αναμόρφωση (για να μην πούμε εκτροχιασμό) της παγκόσμιας κλιματικής ατζέντας.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει διαμετρικά αντίθετη άποψη.
Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένως τονίσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης πως απειλούνται ακόμη και με πρόστιμα, εφόσον δεν ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της (που έχουν διαμορφωθεί με βάση τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού) για την ανάγκη να λαμβάνουν υπόψη και να μπορούν να διαχειριστούν τις συνέπειες από το κλιματικό ρίσκο.
Ανάλογη στρατηγική έχει υιοθετήσει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στελέχη της οποίας είχαν εκφράσει δυσφορία και για τις αμερικανικές απαιτήσεις να γίνουν λιγότερο «σκληρές» οι προτάσεις και οι απαιτήσεις της Επιτροπής, τις οποίες τελικά ούτως ή άλλως κατέληξαν να απορρίψουν.
Διαβάστε ακόμη
Reuters: Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για αντιαεροπορικό θόλο «Iron Dome» ύψους 2 δισ. ευρώ (vid)
Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές στην Ελλάδα – Ο νέος τιμοκατάλογος
McDonald’s: Αυξάνονται τα θύματα του burger – Τουλάχιστον 104 κρούσματα δηλητηρίασης με E.coli
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα