search icon

Bloomberg

Μπιλ Γκρος: Aποκαλεί «σκουπίδια» τα ομόλογα – Ο ρόλος της Fed και των προγραμμάτων στήριξης

Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων δεν μπορεί να παρά να ανέβουν

Ο Mπιλ Γκρος χαρακτηρίζει «σκουπίδια» την αγορά ομολόγων – κυριολεκτικά. Σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο άλλοτε βασιλιάς των ομολόγων δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι τόσο χαμηλές που τα κεφάλαια που τα αγοράζουν ανήκουν στον «κάδο των επενδυτικών σκουπιδιών».

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων είναι πιθανό να σκαρφαλώσουν στο 2% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, από περίπου 1,3% που είναι σήμερα, παραδίδοντας στους επενδυτές μια απώλεια περίπου 3%, έγραψε. Οι μετοχές θα μπορούσαν επίσης να περιέλθουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», εάν η αύξηση των κερδών υπολείπεται των υψηλών προσδοκιών.

«Τα μετρητά ήταν σκουπίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα υπάρχουν νέοι διεκδικητές», δήλωσε ο Γκρος, ο οποίος συνίδρυσε την Pacific Investment Management Co. τη δεκαετία του 1970 και αποσύρθηκε το 2019. «Τα μεσομακροπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ανήκουν επίσης στον κάδο των απορριμάτων, αλλά θα ακολουθήσουν και οι μετοχές;

Ο άλλοτε μάχιμος επενδυτής, είναι αρνητικός με την αγορά ομολόγων εδώ και καιρό. Τον Μάρτιο, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι άρχισε να στοιχηματίζει κατά των κρατικών ομολόγων περίπου στο 1,25%. Τα επιτόκια αρχικά πούλησαν μετά, αλλά έκτοτε έχουν ανακάμψει, καθώς η αναζωπύρωση του κοροναϊού εγείρει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει απορροφήσει περίπου το 60% των καθαρών εκδόσεων του Δημοσίου μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε μια εποχή που η ζήτηση από ξένες κεντρικές τράπεζες και επενδυτές έχει ήδη μειωθεί, έγραψε. Εν τω μεταξύ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολαρίων στο μέλλον υποδηλώνουν ότι η προσφορά κρατικών ομολόγων θα παραμείνει υψηλή.

«Πόσο πρόθυμες, επομένως, θα είναι οι ιδιωτικές αγορές να απορροφήσουν αυτό το μελλοντικό 60% στα μέσα του 2022 και μετά;». έγραψε ο Gross. «Ίσως αν ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2%+ μέχρι τότε, να αποφευχθεί ένα «ξέσπασμα», αλλά πόσα ακόμα προγράμματα δημοσιονομικών δαπανών μπορούμε να αντέξουμε χωρίς να τα πληρώσουμε με υψηλότερα επιτόκια;».

Διαβάστε ακόμη:

Το «κόλπο» με τα ομόλογα: «Κούρεμα χρέους» με μηδενικά επιτόκια

Κυβερνητικό ηλεκτροσόκ από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα

Autohellas: «Πατάει γκάζι» και αναμένει αύξηση τζίρου-κερδών για το 2021

Exit mobile version