Ο Μπιλ Γκέιτς κρούει των κώδωνα του κινδύνου στους παγκόσμιους ηγέτες να εντείνουν τη μάχη κατά της επιδεινούμενης κρίσης παιδικού επισιτισμού που προκαλεί οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων – και ότι οι επενδύσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και πιο παραγωγικές αγελάδες μπορούν να βοηθήσουν.
Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος – ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο υποσιτισμός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσει – προειδοποίησε ότι πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα για θέματα υγείας, ιδίως με τις ολοένα και πιο επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η πανδημία και οι κρίσεις χρέους στις φτωχότερες χώρες έχουν πλήξει τη χρηματοδότηση της υγείας και της εκπαίδευσης σε μια εποχή που τα πλουσιότερα έθνη έχουν περιορίσει τη βοήθεια για την Αφρική, όπου η πείνα είναι πιο διαδεδομένη. Αυτό καθιστά τα υγιεινά τρόφιμα απρόσιτα για πολλούς και απειλεί δεκαετίες βελτίωσης της υγείας των παιδιών, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις σοδειές.
Καθώς η έλλειψη υγιεινής διατροφής για τα παιδιά πλήττει τις πνευματικές και σωματικές τους ικανότητες αργότερα στη ζωή τους, αυτό απειλεί με σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγικότητα χάνονται ήδη κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω του υποσιτισμού.
«Η χειρότερη περίπτωση είναι ότι οι χώρες, ιδίως στην Αφρική, θα παραμείνουν στην παγίδα της φτώχειας» αν δεν λυθεί ο υποσιτισμός, δήλωσε ο Γκέιτς. Με τόσο λίγα χρήματα για το σύστημα υγείας και τη βελτίωση της διατροφής, «μια ολόκληρη γενιά παιδιών μεγαλώνει όπου η ικανότητά της να μορφωθεί, η νοητική της ικανότητα, είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητές της».
Ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο θεωρεί ότι το να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας αποτελεί «ηθική και στρατηγική προτεραιότητα». Είπε ότι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών θα καταστήσει επίσης τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά και ασθένειες όπως η ελονοσία λιγότερο θανατηφόρες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Φτηνές λύσεις που είναι έτοιμες για ανάπτυξη μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλο μέρος του προβλήματος, δήλωσε ο Γκέιτς. Οι προσπάθειες του ιδρύματος περιλαμβάνουν την επέκταση της πρόσβασης σε προγεννητικές βιταμίνες για τις έγκυες γυναίκες, την ενίσχυση της παραγωγής και την ασφαλή διαχείριση του γάλακτος στην Αφρική. Υποστηρίζει επίσης την έρευνα για το μικροβίωμα – τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.
Οι προοπτικές για την υγεία
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον Ιούλιο ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει έστω ένας από τους επτά παγκόσμιους διατροφικούς στόχους μέχρι το 2030. Το οικονομικό κόστος του υποσιτισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και το 16% του ΑΕΠ σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Λίγοι οικονομολόγοι σκέφτονται το ποσοστό υποσιτισμού ως ένα κρίσιμο οικονομικό σημείο δεδομένων – αλλά θα έπρεπε να αρχίσουν», δήλωσε ο Γκέιτς στην ετήσια έκθεση Goalkeepers του ιδρύματος που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Τα διατροφικά ελλείμματα μεταφράζονται γρήγορα σε οικονομικά ελλείμματα. Τα έθνη δεν μπορούν να αναπτυχθούν αν οι άνθρωποί τους δεν μπορούν να αναπτυχθούν».
Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι τα μέσα του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε 40 εκατομμύρια επιπλέον υπισιτισμένα παιδιά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Άλλα 28 εκατομμύρια παιδιά θα είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους.
Ο υποσιτισμός είναι η αιτία σχεδόν των μισών θανάτων μικρών παιδιών, αλλά αποτελεί μια από τις πιο αναπτυξιακές προκλήσεις στον κόσμο, καθώς λιγότερο από το 1% της δημόσιας βοήθειας αφιερώνεται στη διατροφή.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων
Το Ίδρυμα Γκέιτς έχει δεσμεύσει 922 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026 για τη διατροφή. Είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της έρευνας για το μικροβίωμα, σύμφωνα με τον Γκέιτς, ο οποίος θέλει επίσης οι δωρητές και οι κυβερνήσεις να βάλουν χρήματα στο Ταμείο Παιδικής Διατροφής.
Το ίδρυμα υποστηρίζει προγράμματα για την εκτροφή αγελάδων που είναι πιο ανθεκτικές στη ζέστη και παράγουν περισσότερο γάλα. Ο Γκέιτς επισκέφθηκε πρόσφατα τη Νιγηρία, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Αφρικής, τα προϊόντα ζωικής πρωτεΐνης, όπως το γάλα και τα αυγά, είναι ακριβά και δυσεύρετα.
«Προσπαθούμε να πετύχουμε τη μεγάλη μείωση του κόστους του γάλακτος και των αυγών σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Τα πράγματα με τις αγελάδες είναι πολλά υποσχόμενα».
Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει αρκετά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και το ιώδιο, έδειξε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Lancet Global Health. Η προσθήκη τους στα τρόφιμα είναι μια παλιά τεχνολογία που τώρα επεκτείνεται.
Για παράδειγμα, η Αιθιοπία δοκιμάζει την προσθήκη φολικού οξέος στο αλάτι που είναι ήδη ιωδιούχο, για να βοηθήσει στην εξάλειψη των προβλημάτων που οδηγούν σε θάνατο και θνησιγένειες. Η Νιγηρία εργάζεται για την προσθήκη μιας σειράς μικροθρεπτικών συστατικών σε κύβους καρυκευμάτων ζωμού που βρίσκονται στα περισσότερα νοικοκυριά.
Ο Γκέιτς είναι ενθουσιασμένος με τις εργασίες σχετικά με το μικροβίωμα, όπου τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά θρεπτικά συστατικά και καταπολεμά τις ασθένειες. Βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές για την προσφορά προβιοτικών σε βρέφη που θα τα βοηθήσουν να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση του κόστους, είπε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στο μικροβίωμα θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας στις πλούσιες χώρες.
«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αποκτήσει μια βαθιά κατανόηση του τι συμβαίνει», είπε. «Είναι σαφές τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους».
Διαβάστε ακόμη
Από την BlackRock στο τιμόνι της Γερμανίας: Το πολιτικό comeback του επίδοξου Καγκελάριου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ