Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι ο κόσμος πιθανότατα δεν θα πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, επαίνεσε τη σύνοδο κορυφής COP28 για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.
«Η πρόοδος για το κλίμα προχωράει, παρόλο που δεν θα επιτύχουμε τις υψηλότερες φιλοδοξίες μας», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών στην ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών και στις ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες στον τομέα των τροφίμων και της υγείας.
Η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2C, ο ασθενέστερος στόχος που συμφωνήθηκε στην COP21 στο Παρίσι, «δεν είναι τόσο πιθανή», είπε. «Ευτυχώς, αν μείνουμε κάτω από τους 3C, πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες έχει ακούσει ο κόσμος δεν συμβαίνουν».
Ένας πλανήτης που θερμαίνεται κατά 3C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θα μπορούσε να εκθέσει τακτικά έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν την ανθρώπινη επιβιωσιμότητα, έδειξε μελέτη του 2018 στο Lancet Planetary Health. Η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να βιώνει κάθε χρόνο τρία πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα, ενώ έως και 52 φορές περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν επικίνδυνη ζέστη στις αφρικανικές πόλεις. Η έκταση της γης που καταστρέφεται από πυρκαγιές παγκοσμίως θα διπλασιαζόταν και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα μετατρεπόταν σε λιβάδι.
Ο Γκέιτς ανέφερε την πυρηνική σύντηξη και τη σχάση, καθώς και τον πράσινο χάλυβα ως μία από τις λύσεις για τις οποίες είναι αισιόδοξος. Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp., ο οποίος επενδύει σε δεκάδες εταιρείες καθαρής τεχνολογίας μέσω του Breakthrough Energy Ventures, δήλωσε ότι οι συναντήσεις στο περιθώριο της COP28 είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με μεγάλους παίκτες σε βιομηχανίες που πρέπει να απαλλαγούν από τον άνθρακα, όπως το τσιμέντο.
Η φετινή σύνοδος κορυφής, η οποία φιλοξενείται από τα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει αντιμετωπίσει διαμάχη για τον εναγκαλισμό της με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, το στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα που επιβλέπει τις συνομιλίες, υποστηρίζει ότι πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Εκείνοι που επιθυμούν ταχύτερη απομάκρυνση από τη βρώμικη ενέργεια λένε ότι η βιομηχανία κάνει πολύ λίγα για να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε τον ανταγωνισμό των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Γκέιτς. «Για να γίνει αυτό σωστά, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν επιδοτήσεις και στην πραγματικότητα θα πρέπει να επιβληθεί ένας φόρος άνθρακα με την πάροδο του χρόνου».
Διαβάστε ακόμη
To point system θα επιλέξει τους επόμενους ελέγχους της εφορίας
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Επιτακτική η ανάγκη τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Ταξί: Απεργούν οι οδηγοί από 4 έως 7 Δεκεμβρίου – Τι ισχύει για την Αθήνα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ