search icon

Bloomberg

Μπερνάρ Αρνό: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH Moët, του κορυφαίου ομίλου ειδών πολυτελείας στον κόσμο με περιουσία 186,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό, κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έπειτα από την απότομη πτώση των μετοχών της Tesla του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με το Forbes, η αξία του Αρνό εκτιμάται πως ανέρχεται στα 186,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, ο Γάλλος μεγιστάνας παρέμεινε στο top 10 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά βρισκόταν σχεδόν πάντα πίσω από τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον ιδρυτή της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που ο μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας κατακτά την κορυφή της λίστας. Ποτέ πριν κανένας άλλος επιχειρηματίας από τη Γαλλία – ούτε όμως, και από την Ευρώπη – δεν διέθετε τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη.

Η λίστα

1. Ο Αρνό είναι ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH Moet Hennessy – Louis Vuitton SE, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο.

2. Έχει πέντε παιδιά από δύο γάμους – όλα εργάζονται επί του παρόντος στην εταιρεία LVMH ή σε μια από τις μάρκες της. Το δεύτερο παιδί του Αρνό, ο Αντουάν, πήρε πρόσφατα έναν διευρυμένο ρόλο στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Christian Dior SE.

3. Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος στην κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του. Πέντε χρόνια αργότερα, τον έπεισε να εισέλθει στην αγορά ακινήτων. Με το όνομα Férinel, η νέα εταιρεία ανέπτυξε αρχικά εξειδικευμένα καταλύματα διακοπών.

4. Γεννημένος στο Roubaix στη βόρεια Γαλλία στις 5 Μαρτίου 1949, ο Αρνό αποφοίτησε από την σχολή μηχανικών École Polytechnique. Εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση – Ferret Savinel – πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1981, όπου αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη ακινήτων.

5. Το 1984, ο Αρνό επέστρεψε στη Γαλλία και ανέλαβε την Boussac Saint-Freres – τον χρεοκοπημένο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο που ανήκε στον Κριστιάν Ντιόρ. Αργότερα, απέκλεισε τις περισσότερες από τις άλλες επιχειρήσεις της εταιρείας και χρησιμοποίησε τα απροσδόκητα κέρδη για να αγοράσει το 1990, ένα μερίδιο ελέγχου στην LVMH – της οποίας οι δύο κύριες εταιρείες – η Louis Vuitton και η Moet Hennessy είχαν συγχωνευθεί.

6. Με την πάροδο των χρόνων, ο Αρνό μετέτρεψε την LVMH σε ένα μεγαθήριο πολυτελείας με 75 brands που πουλάνε από σαμπάνια, κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά μέχρι και δερμάτινα είδη, ρολόγια, κοσμήματα, διαμονή σε ξενοδοχεία, αρώματα και καλλυντικά μέσα από περισσότερα από 5.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

7. Ο Αρνό είναι επίσης συλλέκτης έργων τέχνης – κάτι που οδήγησε στα εγκαίνια του ιδρύματος Louis Vuitton στο Bois de Boulogne του Παρισιού το 2014. Ο χώρος είναι ένα μνημειώδες ιδιωτικό μουσείο τέχνης σχεδιασμένο από τον Frank Gehry.

8. Ο 73χρονος κάνει μόνο σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και δεν είναι ενεργός στα social media.

9. Νωρίτερα φέτος, η LVMH ήρε το όριο ηλικίας του διευθύνοντος συμβούλου της – επιτρέποντας στον Αρνό να παραμείνει στο τιμόνι μέχρι τα 80 – σημάδι ότι σκοπεύει να είναι επικεφαλής για περισσότερο.

10. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δείκτη πλούτου του Bloomberg, η συντριπτική πλειοψηφία της περιουσίας του Αρνό προέρχεται από το μερίδιο 97,5% του Christian Dior, ο οποίος, με τη σειρά του, ελέγχει περίπου το 41% ​​της LVMH. Η οικογένεια κατέχει ένα επιπλέον μερίδιο της LVMH περίπου 6%.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως η πτώση των αγορών επηρέασε και τον πλούτο του Αρνό – η περιουσία του οποίου μειώθηκε περίπου κατά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ωστόσο, τα πήγε καλύτερα συγκριτικά, με τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας που κυριαρχούν στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Η LVMH με έδρα το Παρίσι πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 64 δισεκατομμυρίων ευρώ (68 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, μια απότομη ανάκαμψη από τα βάθη της πανδημίας το 2020.

Διαβάστε ακόμη

Μηνιαίο Food pass: 22 – 100 ευρώ για αγορές από επιχειρήσεις τροφίμων και σούπερ μάρκετ 

Προϋπολογισμός 2023: Υπερψηφίστηκε με 156 θετικές ψήφους 

Γκέιτς – Μπέζος: Γιατί θέλουν να βάλουν τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπων (tweets + vid)

Exit mobile version