Σε δραστική περικοπή του μερίσματος της κατά 95% αποφάσισε να προχωρήσει η Bayer AG, καθώς η γερμανική φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να μειώσει τα χρέη της σε ένα διάστημα μειωμένης ρευστότητας.
Συγκεκριμένα η φαρμακοβιομηχανία θα τροποποιήσει συνολικά την πολιτική της για τα μερίσματα, προχωρώντας σε διανομή του νομικά μίνιμουμ για μια περίοδο έως και τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα για το τρέχον δημοσιονομικό έτος η εταιρεία θα προσφέρει στους μετόχους 11 σέντ ανά μετοχή, σε σχέση με τα 2,40 ευρώ που είχε διανείμει πέρυσι, αλλά και πολύ χαμηλότερα από τα 1,92 ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Τσάρλι Μπέντλεϊ της Jefferies, με την απόφαση αυτή η εταιρεία θα εξοικονομήσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ ετησίως και για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν και η κίνηση αυτή αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης, σε λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο, που αντιμετωπίζει η εταιρεία, με τον αναλυτή της Jefferies να υποστηρίζει επίσης πως θα απαιτηθούν και άλλες στρατηγικές αποφάσεις για την αποκατάσταση του ισολογισμού.
«Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας είναι να μειώσουμε τα χρέη και να αυξήσουμε την ευελιξία μας» τόνισε ο CEO, Μπιλ Άντερσον εξηγώντας πως η εταιρεία δεν έλαβε την απόφαση αυτή αγόγγυστα.
Υπό τον Άντερσον η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές προκειμένου να επιταχύνει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ενώ έχει καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Επίσης, μελετά πιθανή αλλαγή της δομής του ομίλου που σήμερα χωρίζεται σε τρεις βασικούς βραχίονες, τον φαρμακευτικό, τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων υγιεινής και τον κλάδο επιστήμης της γεωργίας.
Ο όμιλος συνολικά παραμένει επιβαρυμμένος από χρέη που προέκυψαν από τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto Co, το 2018, έναντι 63 δισ. δολαρίων, που τον έφεραν αντιμέτωπο με μια χιονοστιβάδα αγωγών για τη διασύνδεση του φυτοφάρμακου Roundup με κρούσματα καρκίνου.
Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ εκκρεμούν μέχρι και σήμερα 4.200 αγωγές.
Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως ο γάμος Bayer-Monsanto ήταν μία από τις πλέον αποτυχημένες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων δεκαετιών.
Τα καθαρά χρέη της Bayer, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπολογίζονταν στα 38,7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για την ολοκλήρωση των αγωγών που εκκρεμούν στις ΗΠΑ η εταιρεία υπολογίζει να ξοδέψει έως και 16 δισ. δολάρια.
Τα προβλήματα της εταιρείας δεν σταματούν εδώ. Ανασχετικός παράγοντας θεωρείται και η υποχώρηση των αγροτικών τιμών στις διεθνείς αγορές των commodities, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί το γεγονός ότι σύντομα λήγουν οι πατέντες αποκλειστικής χρήσης για μερικά από τα πιο επικερδή φάρμακα της, όπως το αντιπηκτικό Xarelto και το φάρμακο για τα μάτια Eylea, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της θα επηρεαστούν.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της Bayer από «σταθερές» σε «αρνητικές» επικαλούμενη τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική φαρμακευτική.
Διαβάστε ακόμη:
UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν (tweet)
J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ