Η παγκόσμια αγορά για προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη διογκώνεται και θα φτάσει τα 990 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, καθώς η γρήγορη υιοθέτηση της τεχνολογίας διαταράσσει εταιρείες και οικονομίες, σύμφωνα με την Bain & Co.
Η αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και του υλικού που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, θα αυξηθεί κατά 40% έως 55% ετησίως από 185 δισ. δολάρια πέρυσι, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων στην πέμπτη ετήσια παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Αυτό θα οδηγήσει σε έσοδα ύψους 780 έως 990 δισ. δολαρίων, δήλωσε η Bain.
Η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί από τα μεγαλύτερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων για την εκπαίδευση και τη λειτουργία τους, με κίνητρο τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αυξήσουν την αποδοτικότητα. Η ζήτηση αυξάνεται τόσο γρήγορα που θα επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού για εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ που απαιτούνται για τη λειτουργία των υπηρεσιών, δήλωσε η Bain. Σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις σε ημιαγωγούς, προσωπικούς υπολογιστές και smartphones, προειδοποίησε, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ζήτηση για εξαρτήματα τσιπ, όπως ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και το σχετικό IP, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30% ή περισσότερο μέχρι το 2026, ασκώντας πίεση στους κατασκευαστές, σύμφωνα με την Bain. Το κόστος των μεγαλύτερων κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να εκτοξευθεί από 1 έως 4 δισ. δολάρια τώρα σε 10 έως 25 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια, καθώς η χωρητικότητά τους επεκτείνεται σε περισσότερα από ένα γιγαβάτ από 50-200 μεγαβάτ σήμερα, ανέφερε.
«Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τα κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής υποδομής, της παραγωγής ενέργειας και της ψύξης», αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Οι εταιρείες ξεπερνούν τη φάση του πειραματισμού και αρχίζουν να κλιμακώνουν την παραγωγική ΤΝ σε όλες τις δραστηριότητές τους, δήλωσε η Bain. Τα μικρά γλωσσικά μοντέλα, παρόμοια με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που οδήγησαν στη δημιουργία του chatbot ChatGPT της OpenAI, αλλά ελαφριά και αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να προτιμηθούν από επιχειρήσεις και χώρες εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το κόστος και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων.
Χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτήσουν την κυρίαρχη τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας σε εγχώριες υπολογιστικές υποδομές και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκαν εντός των συνόρων τους και εκπαιδεύτηκαν σε εγχώρια δεδομένα. Αλλά η δημιουργία επιτυχημένων οικοσυστημάτων κυρίαρχης ΤΝ θα είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, σύμφωνα με την Άν Χέκερ, επικεφαλής της παγκόσμιας πρακτικής τεχνολογίας της Bain.
Διαβάστε ακόμη
Όμιλος ΔΕΗ: Στρατηγικό deal για εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου & Σαμαρά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα