Οι περισσότερες χώρες ανυπομονούσαν να καταργήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός. Ωτσόσο, το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί να τονώσει την οικονομία του, με τη συνέχιση της εφαρμογής τους, μήνες μετά την κήρυξη του τέλους της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στην οικονομία των 79 δισ. δολαρίων, η απόφαση της χώρας τον Ιούνιο να κρατήσει κλειστά τα χερσαία σύνορά της για άλλους τρεις μήνες, κλείνει το μεγαλύτερο διάδρομο μέσω του οποίου φεύγει συνάλλαγμα από τη χώρα σε μια εποχή που η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η αυτοαπομόνωση από τους γείτονές του, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ρωσία και το Ιράν, είναι το τελευταίο εναπομείναν μέτρο ασφαλείας που επέβαλε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απαιτήσεις όπως η χρήση μάσκας προσώπου να έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού.
Τα χερσαία σύνορα είναι οι κύριες πύλες για την εκροή δολαρίων, δήλωσε τηλεφωνικά ο Σαμίρ Αλίγιεφ, αναλυτής της ομάδας Center for Support to Economic Initiatives στο Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν, που κάποτε αποτελούσε σταθμό του Δρόμου του Μεταξιού στη δυτική ακτή της Κασπίας, συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού χωρών με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν δύο μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει λήξει.
Και μετά από τρία και πλέον χρόνια κλειστών συνόρων, τα δημόσια οικονομικά του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν ποτέ καλύτερα.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είδε τα περιουσιακά του στοιχεία να αυξάνονται σε υψηλό ρεκόρ άνω των 53 δισ. δολαρίων στις 31 Μαρτίου.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας διογκώθηκαν κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση δολαρίων από τις τράπεζες στέρεψε. Το ακαθάριστο χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από τη Ρωσία. Πριν από έναν χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Τα ταξίδια από και προς το Αζερμπαϊτζάν -μιας χώρα με μόλις λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους– είναι πλέον δυνατά μόνο αεροπορικώς, μια δαπανηρή πρόταση για ένα κράτος όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2014.
Τα κλειστά χερσαία σύνορα περιορίζουν δραστικά τα διεθνή ταξίδια των Αζέρων, με τις επισκέψεις στο εξωτερικό πέρυσι να εξακολουθούν να είναι περισσότερο από 73% κάτω από το επίπεδό του 2019. Τα ποσά που δαπάνησαν οι Αζέροι στο εξωτερικό μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το 2022 σε σχέση με το τελευταίο πλήρες έτος πριν από την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη
Νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων: Τα 10 χειρότερα και τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη
Το «Λας Βέγκας» του Κόλπου: Ο νέος luxury «παράδεισος» για τους billionaires
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ