Μέσα σ’ όλα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί αυτήν την περίοδο -από τον πληθωρισμό έως το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας- συγκαταλέγεται πλέον και το… αυγό, το οποίο έχει πέσει «θύμα» των αναταράξεων στις αλυσίδες προμήθειας.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα εξής: Τα σούπερ-μάρκετ αναγκάζονται να πουλούν αυγά με το… δελτίο, οι φούρνοι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και οι πτηνοτρόφοι ζητούν άμεση κυβερνητική δράση.
Και το χειρότερο είναι ότι οι καταναλωτές φοβούνται ότι τα τρέχοντα προβλήματα στην αλυσίδα προμήθειας των αυγών, αύριο μπορούν να μεταπηδήσουν στα φρούτα και μεθαύριο στο κρέας. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το επόμενο «χτύπημα».
«Αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην αγορά των αυγών θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά φρούτων ή στην αγορά σιτηρών ή στην αγορά κρέατος» τονίζει ο Τιμ Λανγκ, καθηγητής διατροφικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.
Η ανησυχία γύρω από τα αυγά δεν αποτελεί ένα αμιγώς βρετανικό φαινόμενο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε σιτηρά, λιπάσματα, ενέργεια κι άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα.
Το υψηλότερο κόστος τροφών για τα πτηνά έχει μειώσει το περιθώριο κέρδους των αγροτών, ενώ στην κορυφή των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη γρίπη των πτηνών, η οποία έχει περιορίσει αισθητά τα ζωικά αποθέματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ως απόρροια όλων των παραπάνω παραγόντων, οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί σε μια σειρά χώρες, από τις ΗΠΑ έως την Ουγγαρία.
Το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κατανάλωση παραδοσιακά είναι υψηλότερη (ιδίως τις ημέρες των εορτών). Γι’ αυτόν τον λόγο, οι καταναλωτές, σε αρκετές περιπτώσεις, βλέπουν άδεια ράφια στα σούπερ-μάρκετ. Κι όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.
Οι αλυσίδες Tesco, Lidl, Asdaq, Mark & Spencer και Morrisons αποφάσισαν να επιβάλλουν προσωρινό όριο στον αριθμό των συσκευασιών που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης (τρία κουτιά οι πρώτες δύο και δύο κουτιά οι υπόλοιπες τρεις). Η Ocado, από την πλευρά της, επιτρέπει την αγορά έως 30 αυγών ανά καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, η Sainsbury, παρά τη δέσμευση να πουλάει μόνο βρετανικά αυγά, αναγκάστηκε προσφάτως να εισάγει επιπλέον αποθέματα από την Ιταλία, προκειμένου να διατηρήσει τα ράφια γεμάτα.
Οι πτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι τα κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα το 1/3 είτε να περιορίζει το διαθέσιμο ζωικό απόθεμα ή να σταματάει τελείως τη δραστηριότητά του. «Ο πληθωρισμός είναι εδώ, δυστυχώς» τονίζει ο Φιλ Κράλεϊ, πτηνοτρόφος από το Λέστερσιρ και αντιπρόεδρος της εθνικής ένωσης πτηνοτρόφων (NFU). «Και δεν έχει περάσει ακόμη σ’ όλη την αλυσίδα».
Τη Δευτέρα, η NFU κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να στηρίξει τους παραγωγούς, προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά των αυγών. Τιμές ενέργειες, προβλήματα στα logistics και γρίπη των πτηνών, όμως, δεν μπορούν εξ ολοκλήρου να εξηγήσουν τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, ανέφερε η ομοσπονδία.
«Τα σούπερ μάρκετ γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν μια βιώσιμη τιμή στους παραγωγούς, αλλά πιέζονται καθώς δεν θέλουν να περάσουν αυτό το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Άντριου Όπιε, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Λιανεμπορίου (BRC).
Διαβάστε επίσης
«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας
Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης