Πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΕ προσπαθούσε μετά μανίας να βρει εμβόλια AstraZeneca. Τώρα πια, λιγότερο από το 1/10 των δόσεων που έχουν αποσταλεί στη Γερμανία έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα υγείας αναφέρουν πως ανησυχούν για τις παρενέργειες.

Η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αρκετοί Γάλλοι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας προσπαθούν να βρουν εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech. Η ανησυχία τους έγκειται στη διαμάχη της ΕΕ με την AstraZeneca τον προηγούμενο μήνα.

Η καμπάνια εμβολιασμού στην ΕΕ καθυστερεί πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τα μίντια ήδη αναφέρουν αρκετά σημαντικές παρενέργειες οι οποίες οδήγησαν τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν να προβεί σε δηλώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα το έκανε κι ο ίδιος.

Ωστόσο ο Σπαν είναι 40 χρονών που σημαίνει ότι δε θα εμβολιαστεί σύντομα καθώς η Γερμανία εμβολιάζει κατά προτεραιότητα τους γηραιότερους και τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας. Η ΕΕ προχώρησε σε νέες παραγγελίες Pfizer/BioNTech και Moderna την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, η βρετανική μετάλλαξη αποτελεί το ⅕ των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Στο Ντόρτμουντ, το ¼ των 300 εμβολιασμένων με εμβόλιο της AstraZeneca ανέφεραν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες

Ο Σπαν ανέφερε πως οι παρενέργειες μελετώνται, αλλά υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της κανονικής αντίδρασης του οργανισμού σε ένα εμβόλιο και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στην AstraZeneca, εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν έχουν καταγγελθεί ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις κλινικές δοκιμές, ενώ δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με το προϊόν. Οι καταγεγραμμένες παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κρυάδες, κούραση και μυϊκούς πόνους.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επικαλούμενος το Paul Ehrlich Institute ανέφερε πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια στα τρία εγκεκριμένα εμβόλια. Το ινστιτούτο παρακολουθεί τις νέες πληροφορίες και τις συγκρίνει με τα δεδομένα καθημερινά.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca ξεκίνησαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου στην Ευρώπη, πέντε εβδομάδες μετά τις καταγγελίες για παρόμοιες παρενέργειες από όλα τα εμβόλια στη Βρετανία. Ο εμβολιασμός απειλείται από προβλήματα στον υλικοτεχνικό τομέα, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν πως το εμβόλιο θα πρέπει να δοθεί σε άτομα κάτω των 65 μέχρι να υπάρξουν νέα δεδομένα για τους γηραιότερους. Αυτό σημαίνει πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν με πλάνο δύο προσεγγίσεων: Τον εμβολιασμό των γηραιότερων με Moderan και Pfizer/BioNTech, ενώ οι γιατροί και ο τομέας υγείας θα πρέπει να εμβολιαστεί με AstraZeneca.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, ένα νοσοκομεία στην πόλη Perigeux της Ντορντόν ανέφερε πως μεταξύ 50% και 70% των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν με ΑstraZeneca είχαν παρενέργειες, μερικές εκ των οποίων ήταν “πολύ σοβαρές”, ενώ ζήτησαν σε επίσημη καταγγελία την αντικατάσταση των εμβολίων από AstraZeneca σε Moderna και Pfizer/BioNTech.

Στη γαλλική ιστοσελίδα doctolib.fr υπάρχουν εκατοντάδες εμβόλια AstraZeneca προς χρήση, ενώ ελάχιστα των άλλων δύο εταιρειών.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου ακόμη κι ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του εμβολίου της AstraZeneca προς τους γηραιότερους, υπογραμμίζοντας πως το εμβόλιο είναι “σχεδόν αναποτελεσματικό” στα άτομα άνω των 65. Υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του  εμβολίου στους γηραιότερους, αλλά δεν υπάρχουν και δεδομένα για τη μη αποτελεσματικότητά του.

Η Ισπανία περιορίζει το εμβόλιο σε άτομα 55 και κάτω. Περίπου 418000 εμβόλια AstraZeneca έχουν παραδοθεί στη χώρα, αλλά μόλις 35000 έχουν χρησιμοποιηθεί. Η κυβέρνηση βασίζεται περισσότερο στα εμβόλια Pfizer/BioNTech, το 95% των 2,7 εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν δοθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο

Το… «διαστημικής» ταχύτητας internet του Έλον Μασκ τώρα και στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζει