Έναν πιθανό λόγο που το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 ενδέχεται να προκαλεί θρόμβους στο αίματος εντόπισαν οι επιστήμονες, ενώ η χρήση του εμβολίου έχει περιοριστεί παγκοσμίως προκειμένου να αποφευχθεί η σπάνια παρενέργεια.
Η προκλινική έρευνα, που διεξήχθη με το σκεύασμα της AstraZeneca, διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως παράγοντας αιμοπεταλίων 4 θα μπορούσε να ευθύνεται για τις περιπτώσεις θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες αλλά και της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας. Η έρευνα δεν είναι τελική, ανέφερε η εταιρεία.
Το εμβόλιο της AstraZeneca , που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει «κατηγορηθεί» για πιθανή σύνδεσή του με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιορίσει τη χρήση στα άτομα άνω των 40 ετών, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο. Τον Μάιο, Γερμανοί επιστήμονες σε μελέτη τους υποστήριζαν ότι η παρενέργεια συνδέεται με τον φορέα αδενοϊού που περιέχει το εμβόλιο.
Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση παρά από τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να καταγράφονται από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Νοεμβρίου σε σύνολο περισσοτέρων από 24 εκατομμύρια δόσεις (πρώτες και δεύτερες).
«Αν και η έρευνα δεν είναι τελική μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την εξάλειψη αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Η εταιρεία τόνισε ότι ο μηχανισμός που εντοπίστηκε δεν αποδεικνύει ότι είναι η αιτία της σπάνιας θρόμβωσης και τα περισσότερα άτομα που έχουν αντισώματα PF4 δεν θα αναπτύξουν θρόμβους. Επιπλέον ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων στο αίμα εξαιτίας του ιού είναι πολύ υψηλότερος από ότι εξαιτίας των εμβολίων.
Διαβάστε ακόμη
Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας – Νέες επενδύσεις και συμφωνίες
Αποκάλυψη: Φουλ Ελλάδα η Tesla – Τι ετοιμάζει το 2022 – Όλο το πλάνο
eΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 και ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα