Στον διπλασιασμό των πωλήσεων στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 στοχεύει η AstraZeneca, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριοτ επιδιώκει να εδραιώσει την κληρονομιά του στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία, την οποία βοήθησε να σώσει μέσω ενός στοιχήματος στις θεραπείες για τον καρκίνο.
Η εταιρεία, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι έσοδα 45,8 δισ. δολαρίων, θα λανσάρει 20 νέα φάρμακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιτύχει το νέο στόχο συνολικών εσόδων, ανακοίνωσε την Τρίτη η Astra. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μόλις 15 που είχε δώσει η εταιρεία. Πολλά από τα φάρμακα θα αποφέρουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε ο Σοριοτ σε δήλωσή του.
Ο στόχος των εσόδων είναι ο αναμενόμενος, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies Πίτερ Γουέλφορντ. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία του αγωγού που μέχρι τώρα δεν θεωρούνταν σημαντικοί παράγοντες δημιουργίας εσόδων, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Οι μετοχές αυξήθηκαν έως και 1,4% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης στο Λονδίνο, κοντά στο υψηλό τους ρεκόρ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η Astra έθεσε τον στόχο πριν από την ημέρα των επενδυτών -την πρώτη της μετά από 10 χρόνια- καθώς ο Σοριοτ προσπαθεί να ξεχωρίσει την εταιρεία στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι φαρμακοβιομηχανίες αγωνίζονται να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή χημειοθεραπεία με προϊόντα που στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα.
Η τελευταία ημέρα επενδυτών πραγματοποιήθηκε το 2014, στον απόηχο της απόπειρας εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας από την Pfizer όταν ο Soriot ήταν δύο χρόνια στη θέση του και δεν είχε ακόμη αποδείξει την αξία του. Τότε, είχε δεσμευτεί να αυξήσει τα ετήσια έσοδα σε περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, έναν στόχο που η Astra πέτυχε χάρη στην εστίασή της σε φάρμακα για τον καρκίνο, όπως το Tagrisso και το Imfinzi.
Ο Σοριοτ πιστώνεται ευρέως την αναζωογόνηση της τύχης της Astra, με την τιμή της μετοχής να αυξάνεται κατά περισσότερο από 300% από τότε που ανέλαβε την ευθύνη το 2012, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αποτίμηση σχεδόν 190 δισεκατομμυρίων λιρών (242 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η εταιρεία έχει έκτοτε επεκταθεί σε συζεύξεις αντισωμάτων-φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του Enhertu, μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που παρέχουν υψηλές δόσεις φαρμάκων απευθείας στους όγκους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς.
Η Astra ωθείται επίσης στα ραδιοφάρμακα, τα οποία υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Νωρίτερα φέτος συμφώνησε να αγοράσει την Fusion Pharmaceuticals Inc. έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.
Μέρος των προσπαθειών της Σοριοτ τα τελευταία χρόνια ήταν να εξασφαλίσει ένα παγκόσμιο αποτύπωμα παραγωγής, μεταξύ άλλων και για τα φάρμακα κατά του καρκίνου. Η Astra δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στη Σιγκαπούρη για την παραγωγή συζεύξεων αντισωμάτων-φαρμάκων. Η εταιρεία διοχετεύει επίσης 450 εκατομμύρια λίρες σε έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων σε εγκαταστάσεις κοντά στο Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε ακόμη
Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ