search icon

Bloomberg

Ασία: Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι στο ρύζι

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές και το φαινόμενο Ελ Νίνιο δίνουν περαιτέρω ώθηση στις τιμές του ρυζιού

Η αγορά ρυζιού θα παραμείνει σφιχτή στην αρχή του έτους λόγω των συνεχιζόμενων εξαγωγικών περιορισμών της Ινδίας και της αναμενόμενης ώθησης από τη ζήτηση των φεστιβάλ, δίνοντας ώθηση στις αυξημένες τιμές να αναρριχηθούν ακόμη υψηλότερα.

Το σιτάρι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα τεντώσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης 5% σπασμένο – ένα ασιατικό σημείο αναφοράς – υποχώρησε στα 646 δολάρια ανά τόνο την Τετάρτη, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να παραμένει κοντά σε υψηλό 15 ετών.

«Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ρυζιού θα παραμείνουν σφιχτές για το ορατό μέλλον, κυρίως λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών της Ινδίας», σύμφωνα με τον Peter Clubb, αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο. «Έχουμε επίσης το Έιντ που έρχεται τον Απρίλιο και η περίοδος πριν από το Έιντ τείνει να παρουσιάζει καλή ζήτηση από τις αγορές με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Ασία και την Αφρική».

Η Ινδία, αναμένεται να διατηρήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές της τουλάχιστον μέχρι τις γενικές εκλογές του Απριλίου ή του Μαΐου, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προσπαθεί να συγκρατήσει τις τοπικές τιμές πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες. Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο και οι πιθανές επιπτώσεις του σε βασικές περιοχές καλλιέργειας έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την προσφορά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Έθνη σε όλη την Ασία και την Αφρική προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό από τότε που η Ινδία αύξησε τους περιορισμούς της τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός του ρυζιού στις Φιλιππίνες αυξήθηκε, ενώ η Ινδονησία ζήτησε από τον στρατό της να βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή. Το έθνος είναι μεγάλος εισαγωγέας και προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, οι τιμές είναι απίθανο να επανέλθουν στο ρεκόρ του 2008 πάνω από τα 1.000 δολάρια ανά τόνο, το οποίο συνέπεσε με ευρύτερες απαγορεύσεις εξαγωγών. Οι αγρότες στο Δέλτα του Μεκόνγκ του Βιετνάμ θα μπορούσαν να αρχίσουν να συγκομίζουν τη νέα τους σοδειά αυτό το μήνα, αμβλύνοντας ορισμένες ανησυχίες για την προσφορά. Η χειμερινή-ανοιξιάτικη συγκομιδή τυπικά αποδίδει τη μεγαλύτερη σοδειά της χώρας.

Η ένωση εξαγωγέων ρυζιού της Ταϊλάνδης, η οποία καθορίζει τις τιμές του λευκού 5% σπασμένου ρυζιού της Ταϊλάνδης, αναμένει επίσης ότι οι εξαγωγές της χώρας θα μειωθούν φέτος, καθώς η ζήτηση υποχωρεί, κυρίως από την Ινδονησία μετά τις εκλογές της. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του σιτηρού στον κόσμο, ενώ το Βιετνάμ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Mέτρα κατά της ακρίβειας – Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα (vid)

Στο gov.gr 38 νέες υπηρεσίες τον Δεκέμβριο

Γεωργιάδης: Εκστρατεία για τον εμβολιασμό – Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version