Μεγάλη πιθανότητα διάλυσης της ΕΕ, αποτυχία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, γρήγορη αποχώρηση της Βρετανίδας, Τερέζα Μέι, καθώς η χώρα της ετοιμάζεται να αφήσει την ΕΕ, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση για τους πολίτες της Κίνας, προβλέπει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος από την αρχή δήλωνε κατηγορηματικά εναντίον της υποψηφιότητας Τραμπ για την αμερικανική προεδρία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Αμερική εξέλεξε για πρόεδρο έναν δυνητικό δικτάτορα, έναν «απατεώνα» όπως είπε επί λέξει. Εκτίμησε δε ότι θα αποτύχει γιατί οι ιδέες του είναι αντιφατικές και οι σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο, καθώς και το υπουργικό του συμβούλιο θα έχουν διαφωνίες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Σόρος, το ράλι που σημειώνει η Wall Street από τις εκλογές του Νοεμβρίου, που πυροδοτήθηκε από τις υποσχέσεις Τραμπ για χαλάρωση των κανονισμών και αύξηση των δαπανών, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.
«Η αβεβαιότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και φυσικά η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός των μακροχρόνιων επενδύσεων», είπε ο Σόρος για να προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι οι αγορές θα τα πάνε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή (οι αγορές) συνεχίζουν να πανηγυρίζουν. Αλλά όταν προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, ο ρεαλισμός θα υπερισχύσει».
Η απαισιοδοξία του Σόρος κόστισε και στον ίδιο ακριβά. Έχασε σχεδόν 1 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα του ράλι που πυροδότησε στη Wall η νίκη Τραμπ. Τα στοιχήματά του έγινανα ακόμα πιο απαισιόδοξη αμέσως μετά τη νίκη Τραμπ, ωστόσο ο S&P 500 έχει κάνει άλμα 5,8% από την ημέρα εκλογής.
Παράλληλα, ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμά ότι η ΕΕ αποσυντίθεται μετά τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία κι αυτή είναι μια πορεία που πρέπει να αντιστραφεί.
«Αν η Ευρώπη καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι πολύ τρομακτικές. Βλέπω πάντως έναν τρόπο να αποφευχθεί και αυτό το αναγνωρίζουν και πολλοί στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούν να το πουν δημόσια, αλλά ξέρουν ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί».
Για την Τερέζα Μέι, ανέφερε: «Είναι απίθανο να παραμείνει στην εξουσία».
«Εχει διαμελισμένο υπουργικό συμβούλιο και οι Βρετανοί έχουν μια άρνηση για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit», πρόσθεσε
Απογοήτευση εξέφρασε και για τις εξελίξεις στην Κίνα. Το κράτος, είπε, βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή και πρέπει να επιλέξει αν θα γίνει πιο ανοιχτό ή αν η κοινωνία θα περιχαρακωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς μετατρέπεται σε μια οικονομία που οδηγείται από την κατανάλωση.
«Η Κίνα δεν έχει πετύχει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και πιθανότατα δεν προτίθεται να το κάνει εντός διετίας γιατί ο πρόεδρος της ώρας θέλει να διατηρήσει έναν μη βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, παράγοντας ακόμα περισσότερα αγαθά που ήδη είναι επαρκή», ανέφερε