Στην Αρκτική, ένα κομμάτι γης στο μέγεθος του Μανχάταν πωλείται έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ (323 εκατομμύρια δολάρια).

Το καλοκαίρι του 2023, ήταν το θερμότερο στο Σβάλμπαρντ της Αρκτικής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή ωφελεί τη Ρωσία, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πρόσθετες ναυτιλιακές διαδρομές και ενεργειακά αποθέματα.

«Αυτή είναι η μόνη – και, ίσως, η τελευταία – δυνατότητα για έναν αγοραστή να αποκτήσει πρόσβαση στην Αρκτική και να δημιουργήσει μια στρατηγική βάση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Περ Κάιλινγκσταντ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους πωλητές, μιλώντας στο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, πρόκειται για το τελευταίο ιδιωτικό οικόπεδο στο νορβηγικό αρχιπέλαγος των εννέα νησιών. Το οικόπεδο έχει αναλάβει να πουλήσει η Knight Frank LLP. Πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα το 2014, θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει όταν άλλο ένα ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή έβαλε πωλητήριο.

Μόλις έγινε γνωστό, ότι ένας Κινέζος αγοραστής ενδιαφερόταν να το αγοράσει, με σκοπό την εξόρυξη άνθρακα στην περιοχή, οι άνθρωποι ανησυχούσαν, ότι η γη θα έπεφτε σε ξένα χέρια. Δύο χρόνια αργότερα το αγόρασε το νορβηγικό κράτος.

Το Σβάλμπαρντ είναι ένας από τους βορειότερους οικισμούς στον κόσμο. Βρίσκεται ανατολικά της Γροιλανδίας μεταξύ της Σκανδιναβικής ηπειρωτικής χώρας και του Βόρειου Πόλου. Περίπου το 60% της περιοχής καλύπτεται από παγετώνες και φιλοξενεί πολικές αρκούδες και αρκτικές αλεπούδες. Έχει γίνει προορισμός για  ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια  και για επιστήμονες που προσπαθούν να διασφαλίσουν την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής.

Το οικόπεδο 14.830 στρεμμάτων βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά από την κατοικημένη πόλη Longyearbyen στο νησί Spitsbergen. Περιλαμβάνει περισσότερα από 3 μίλια ακτογραμμής και είναι γεμάτο βουνά, φιόρδ και άγρια ​​φυτά που συναντάει κανείς μόνο στην Αρκτική.

Γνωστό ως Søre Fagerfjord, το αγροτεμάχιο στα νοτιοδυτικά του Σβάλμπαρντ, ανήκει για περισσότερο από έναν αιώνα στη νορβηγική εταιρεία χαρτοφυλακίου Aktieselskabet Kulspids. Η εταιρεία ιδρύθηκε από πλούσιες οικογένειες από το Όσλο που ενδιαφέρθηκαν για την περιοχή για τους φυσικούς της πόρους – ήθελαν να εξορύξουν αμίαντο – αλλά οι μετοχές άλλαξαν χέρια τα τελευταία εκατό χρόνια. Τα ονόματα των μετόχων δεν αποκαλύπτονται, αν και είναι όλοι Νορβηγοί. Η πώληση αφορά στο 100% των μετοχών.

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Αρκτική τα τελευταία χρόνια, και αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, γιατί δημιουργεί δυνατότητες που δεν έχουμε ξαναδεί», εξηγεί.

Επενδυτική ευκαιρία

Σύμφωνα με την Knight Frank, η τεράστια έκταση γης θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επένδυση για ένα άτομο υψηλής καθαρής αξίας που θέλει να έχει μεγάλο αντίκτυπο ως περιβαλλοντολόγος που θα το συντηρούσε. Η Αρκτική είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση  της κλιματικής αλλαγής. Τα νερά γύρω από την Αρκτική βοηθούν στη ρύθμιση των ρευμάτων των ωκεανών, μετακινώντας κρύα και θερμότερα νερά σε όλο τον πλανήτη.

«Είναι μια πραγματική ευκαιρία για έναν πολύ πλούσιο ιδιώτη να κάνει τη διαφορά», υποστηρίζει ο Γουίλ Μάθιους, ο οποίος ηγείται της καταχώρισης στη Knight Frank. Η οικοδόμηση ενός άλλου τουριστικού χωριού αποτελεί ένα ακόμη πιθανό σενάριο, επειδή ο πολικός τουρισμός έχει απογειωθεί, τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει μόνο ένας σημαντικός περιορισμός στη χρήση της γης. Οι αγοραστές – είτε είναι ξένο κράτος, εταιρείες ή ιδιώτες- πρέπει να δεσμεύονται από τους όρους της Συνθήκης του Σβάλμπαρντ του 1920, η οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας και απαγορεύει τη στρατιωτική χρήση για «σκοπούς πολέμου». Αυτή η συνθήκη υπογράφηκε μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βερσαλλίες που έληξαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, την έχουν υπογράψει.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Τράπεζες: Κινητικότητα με… όχημα την υψηλή ρευστότητα – Τα deals εντός και εκτός Ελλάδας

Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ