Όταν η τουρκική τράπεζα Denizbank πλήρωσε περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια για το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία τον Απρίλιο, η αγορά αυτή εδραίωσε τη θέση της τράπεζας στην πιο ακριβή εμπορική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, σχεδόν αμέσως μόλις στέγνωσε το μελάνι της συμφωνίας για τον επιβλητικό πύργο των 34 ορόφων, το ίδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναζητούσε αθόρυβα εναλλακτικές εγκαταστάσεις σε άλλη πόλη. Ο λόγος δεν ήταν εξαιτίας μιας «σεισμικής αλλαγής» στις δραστηριότητές του, αλλά η προοπτική πραγματικής σεισμικής δραστηριότητας κάτω από το κτίριο αυτό.
Οι σεισμοί είναι απρόβλεπτοι αλλά και αναπόφευκτοι, εών οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν πέρυσι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και το γεγονός ότι οι αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες, οι τράπεζες προχωρούν τώρα σε δημιουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού.
Εκτός από την Denizbank, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από το Ντουμπάι Emirates NBD, η τουρκική μονάδα Garanti της ισπανικής εταιρείας BBVA, η QNB Finansbank που ανήκει στο Κατάρ και η αναπτυξιακή τράπεζα TSKB επεξεργάζονται σχέδια εφεδρείας.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα, εν τω μεταξύ, έχει ανακαλέσει μέρος του προσωπικού της στην Άγκυρα, παρά τον νέο πύργο γραφείων που κατασκευάζεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.
Ενώ η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ακριβώς βόρεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που διατρέχει τη βόρεια περιοχή της Τουρκίας, η Άγκυρα βρίσκεται μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων και πιο μακριά από τις ζώνες κινδύνου.
Περίπου το 40% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας βρίσκονται στη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων πολλών μονάδων παραγωγής πετροχημικών, αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας.
Η πόλη των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων και οι επαρχίες της αποτελούν επίσης κόμβο για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο πορθμός του Βοσπόρου, που χωρίζει την Ευρώπη και την Ασία, είναι η μόνη δίοδος για τα πλοία που φορτώνονται με πετρέλαιο και σιτηρά που προέρχονται από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Η διοίκηση της Denizbank στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από το προσωπικό κάθε μονάδας της να βρίσκεται στην Άγκυρα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη στρατηγική της τράπεζας, ενώ άλλο στέλεχος δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενθαρρύνει όποιον θέλει να μετακομίσει στην πρωτεύουσα.
Η τράπεζα δήλωσε ότι δημιουργεί αυτό που αποκαλεί μια μικρότερη έκδοση της έδρας της στην Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι τραπεζικές μας υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα μετά από έναν πιθανό σεισμό που μπορεί να επηρεάσει την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τράπεζα.
Η QNB Finansbank δήλωσε ότι ενισχύει επίσης τις ομάδες των κεντρικών της γραφείων στην Άγκυρα, ενώ διασφαλίζει ότι όλα τα υποκαταστήματα και τα κτίρια της τράπεζας είναι αντισεισμικά. Η TSKB έχει μεταφέρει μέρος του προσωπικού της σε ενοικιαζόμενο χώρο γραφείων στην Άγκυρα.
Η Garanti BBVA μεταφέρει το κέντρο δεδομένων της και μέρος των κεντρικών γραφείων της. Η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διασφαλίζει ότι ένα μέρος των «προμηθευτών, των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού της εδρεύει εκτός της ζώνης του σεισμού».
Όπως συμβαίνει με όλες τις προετοιμασίες για καταστροφές, οι προφυλάξεις χρησίμευσαν για να αναδείξουν τι δεν γίνεται όσο και τι είναι εφικτό.
Μια έκθεση του 2021 του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας, Tusiad, διαπίστωσε ότι ο συντονισμός μεταξύ των βιομηχανιών ήταν ανεπαρκής, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλή αντισεισμική ευαισθητοποίηση και ασφαλιστική κάλυψη.
Ο αντίκτυπος θα ήταν, φυσικά, τεράστιος. Οι ασφαλιστικές εκτιμούν ότι ένας τέτοιος σεισμός θα κοστίσει στην οικονομία περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.
Περίπου 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια θα επιβαρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα μια σεισμογενής πόλη. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, το καλοκαίρι του 1509, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την πόλη λίγα χρόνια μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Τα χρονικά περιγράφουν χιλιάδες ανθρώπους που συνθλίφτηκαν από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Περίπου 250 χρόνια αργότερα, το 1766, ένας άλλος ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, διαλύοντας τους μιναρέδες του Μπλε Τζαμιού.
Πιο πρόσφατα, ένας καταστροφικός σεισμός πριν από 25 χρόνια στην Νικομήδεια (Ιζμίτ), λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων στην περιοχή. Ακολούθησε η οικονομική κρίση του 2001, η οποία άνοιξε το δρόμο για την άνοδο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία.
Οι κίνδυνοι δεν διαφέρουν πολύ από άλλες σεισμικές ζώνες. Η Ιαπωνία ήταν φαινομενικά καλά προετοιμασμένη και όμως ο σεισμός του 2011 προκάλεσε τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 15.000 άνθρωποι.
Το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, όπου οι ειδικοί προβλέπουν ότι ένας ισχυρός σεισμός, που συχνά αναφέρεται ως «ο μεγάλος σεισμός», δεν είναι θέμα του αν θα συμβεί, αλλά του πότε.
Ο καίριος ρόλος της Κωνσταντινούπολης αναδείχθηκε και πάλι πέρυσι, όταν δύο σεισμοί κατέστρεψαν νότιες πόλεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 50.000 άνθρωποι. Μεταξύ των επικρίσεων που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση από τους αντιπάλους της ήταν ότι οι υποδομές στέγασης δεν ήταν αντισεισμικές.
Η κυβέρνηση έχει επίγνωση του κινδύνου, σύμφωνα με τον Μουράτ Κουρούμ, υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης. Η ετοιμότητα για σεισμούς είναι η πιο επείγουσα προτεραιότητα για την Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε πρόσφατα, κάτι που περιλαμβάνει τη μετασκευή των κτιρίων.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υπολογίζει πως το κόστος για την αντισεισμική μετασκευή των ευάλωτων κτιρίων αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ευρύτερη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία ανέρχεται σε 465 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μετασκευή ή την ανοικοδόμηση 6,7 εκατομμυρίων κατοικιών.
Η Κωνσταντινούπολη είναι πυκνοκατοικημένη και γεμάτη με πολυώροφα διαμερίσματα, που το καθένα ανήκει σε διαφορετικά άτομα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνιών για την μετασκευή των κτιρίων. Αυτό προστίθεται στο υψηλό κόστος σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι κατοικούν πάνω από ασταθή εδάφη, όπως οι κοίτες ποταμών. Οι κατασκευές πριν από το 1999, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χαμηλότερης ποιότητας υλικά, αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Περίπου 40.000 κτίρια θα μπορούσαν να υποστούν «σοβαρές ζημιές» στον επόμενο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kandilli. Περίπου το 12% του συνόλου των κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να υποστεί σημαντικές απώλειες, ανέφερε η έρευνα.
Διαβάστε ακόμη:
Φόρος εισοδήματος: Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς
Horasis India Meeting 2024: «Απόβαση» υποψήφιων Ινδών επενδυτών στην Αθήνα
Οι 20+1 αξέχαστες ατάκες του Αλέν Ντελόν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ