Εξαίρεση από τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, που έχουν στόχο να περιορίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, φαίνεται ότι κερδίζει το iMessage της Apple, καθώς οι αρμόδιες Αρχές κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία μηνυμάτων δεν είναι αρκετά δημοφιλής στους επιχειρηματικούς χρήστες, ώστε να δικαιολογείται η ένταξη στη νέα ρύθμιση.
Όπως ανέφεραν πηγές του Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν τείνουν προς την αναβολή σε ό,τι αφορά την Apple, στο πλαίσιο πεντάμηνης έρευνας αγοράς που ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.
Διευκρινίζεται ότι για να εμπίπτει μια υπηρεσία στους κανόνες, θα πρέπει να θεωρείται «σημαντική πύλη» για τους επιχειρηματικούς χρήστες, κάτι που οι φορείς επιβολής της ΕΕ θεωρούν ότι τώρα δεν ισχύει για το iMessage.
Στην περίπτωση που το iMessage είχε τεθεί στο στόχαστρο της Πράξης της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η Apple θα ήταν υποχρεωμένη να το κάνει να λειτουργεί μαζί με διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων από ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως το WhatsApp ή το Messenger της Meta -κίνηση που η Apple έχει ήδη αμφισβητήσει έντονα.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η DMA, είναι παράνομο για τις ισχυρότερες εταιρείες να προωθούν τις υπηρεσίες τους έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Ακόμη, θα απαγορεύεται να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις υπηρεσίες τους και να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται.
Επιπλέον, θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές και από τις πλατφόρμες των ανταγωνιστών. Τον Σεπτέμβριο η ΕΕ παρουσίασε έναν κατάλογο με 22 βασικές υπηρεσίες που θα εμπίπτουν στους κανόνες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Google Search, το marketplace της Amazon και το Facebook της Meta.
Σε ό,τι αφορά την Apple, το App Store, το πρόγραμμα περιήγησης Safari και το λειτουργικό iOS χαρακτηρίστηκαν «βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας». Όμως, πέρα από τον αρχικό κατάλογό της, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνες για να καθορίσει αν το iMessage θα πρέπει να ενταχθεί στην DMA, όπως και οι υπηρεσίες Bing, Edge και Advertising της Microsoft.
Η Κομισιόν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ εκπρόσωπος της Apple δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ. Η DMA θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις αρχές Μαρτίου 2024.
Εν τω μεταξύ, η Apple, η Meta και η ByteDance ζήτησαν από τα δικαστήρια της ΕΕ να κάνουν νέους ελέγχους για το αν κάποιες υπηρεσίες τους θα πρέπει να εμπίπτουν στην DMA, η οποία θεωρούν ότι πλήττει μερικά από τα πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα τους.
Διαβάστε ακόμη
Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστικός ο τζίρος στο 10μηνο 2023 – Αύξηση 9,5%
Είναι αλήθεια: Δείτε με τι κινητά ταξιδεύουν πλέον στελέχη από ξένες επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ