Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό η μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, με προεξάρχουσα τον αμερικανικό κολοσσό της Apple, της οποίας οι απώλειες φτάνουν έως και το 40,5%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 σηματοδοτεί ένα δύσκολο ξεκίνημα για τον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών , καθώς ακόμα παλεύουν με την πληθώρα των αποθεμάτων που δεν έχουν πουληθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι αποστολές όλων των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί υποχώρησαν κατά 29% σε 56,9 εκατομμύρια μονάδες – και έπεσαν κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2019 – καθώς το κύμα ζήτησης που προκάλεσε η η τηλεργασία κατά την περίοδο της πανδημίας εξανεμίστηκε. Μεταξύ των ηγετών της αγοράς, η Lenovo και η Dell κατέγραψαν πτώση άνω του 30%, ενώ η HP. σημείωσε πτώση 24,2%, ενώ κανέναν μεγάλο brand δεν γλίτωσε από την επιβράδυνση, με την Asustek να συμπληρώνει την πρώτη 5άδα με πτώση 30,3%.
Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών κατά το τελευταίο έτος οδήγησε σε διψήφιες μειώσεις στις αποστολές smartphones και σε συσσωρευμένο πλεόνασμα μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών τσιπ μνήμης στον κόσμο. Η Samsung, η οποία παρέχει μνήμη για φορητές συσκευές καθώς και για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μειώνει την παραγωγή μνήμης μετά την ανακοίνωση των πιο ισχνών κερδών της από την οικονομική κρίση του 2009.
Σε έκθεσή της η IDC, αναφέρει ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η μειωμένη ζήτηση δίνει στους κατασκευαστές το χρόνο και το περιθώριο «να κάνουν αλλαγές, καθώς πολλά εργοστάσια αρχίζουν να διερευνούν επιλογές παραγωγής εκτός Κίνας». Η Apple διαφοροποιεί σταδιακά τη γεωγραφία της παραγωγικής της βάσης, καθώς οι εντάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου απειλούν να διαταράξουν την προσεκτικά ενορχηστρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της.
Το 2024, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μια πιθανή ανάκαμψη μπορεί να επέλθει μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά αυτό μόνο εφόσον αξιοποιηθεί το απόθεμα και η παγκόσμια οικονομία έχει σταθεροποιηθεί.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: «Αποκαλυπτήρια» για το σχέδιο που παγώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια
Περνά ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ