search icon

Bloomberg

Apple: Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα παραιτήσεων – Γιατί μεγαλοστελέχη εγκαταλείπουν την εταιρεία

Μόνο κατά τη διάρκεια, του δευτέρου εξαμήνου του 2022, η Apple έχασε δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της

Ένας εκ των κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών, η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα παραιτήσεων στους κύκλους των εργαζομένων της.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, κατά τη διάρκεια, του δευτέρου εξαμήνου του 2022, η Apple έχασε δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της. 

Μάλιστα, τα περισσότερα εξ αυτών, έφεραν τον τίτλο του αντιπροέδρου. Ιεραρχικά δηλαδή, βρίσκονταν ακριβώς κάτω από τον ανώτερο αντιπρόεδρο που αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ. 

Οι αποχωρήσεις περιλάμβαναν αντιπροέδρους που επιβλέπουν τομείς όπως ο βιομηχανικός σχεδιασμός, το ηλεκτρονικό κατάστημα, τα συστήματα πληροφοριών, οι προσπάθειες της Apple στο cloud, πτυχές της μηχανικής υλικού και λογισμικού, ζητήματα απορρήτου, πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές, συνδρομητικές υπηρεσίες  και  προμήθειες. Συνολικά, πρόκειται για 12 βασικά στελέχη της εταιρείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Apple αποφάσισε να αντικαταστήσει τα εν λόγω στελέχη εσωτερικά. Για παράδειγμα, η αντιπρόεδρος του ηλεκτρονικού καταστήματος, Άννα Ματάισον, αντικαταστάθηκε εσωτερικά, από την Κάρεν Ράσμουσεν. Στο μεταξύ και οι ευθύνες του Τόνι Μπλέβινς, ο οποίος είχε αναλάβει το τμήμα των  προμήθειες, μετατέθηκαν από κοινού, στον συνομήλικό του, Νταν Ρόσκες καθώς και στον Ντέιβιντ Τομ.

Παρόλα αυτά, στην περίπτωση του Έβανς Χάνκι, του απερχόμενου επικεφαλής βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρείας, η Apple δεν μπόρεσε να βρει αντικαταστάτη. Ομοίως, η δημοφιλής τεχνολογική εταιρεία δεν αντικατέστησε τον υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδομένων της.

Γιατί τα μεγαλοστελέχη εγκαταλείπουν την Apple

Οι παραιτήσεις πληθαίνουν εν μέρει εξαιτίας, των αυξανόμενων ευθυνών που βαρύνουν τους διευθυντές. Παράλληλα, η εταιρεία έχει γίνει πιο γραφειοκρατική με τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Συγχρόνως, πρόκειται για μια τεράστια παγκόσμια εταιρεία και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι δύσκολο κανείς να ξεχωρίσει. Η εσωτερική πολιτική και η διαμάχη μεταξύ τμημάτων μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επαγγελματική ενέλιξη.

Ακόμη, και η ίδια η δομή της Apple θεωρείται μια αστείρευτη πηγή άγχους. Η εταιρεία είναι οργανωμένη λειτουργικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ομάδες συνεισφέρουν σε όλα τα μεγάλα προϊόντα της. Για παράδειγμα, ένας αντιπρόεδρος της μηχανικής υλικού θα βοηθούσε στην επίβλεψη τμημάτων του iPhone, του Apple Watch, του iPad, του Mac και των AirPods. Και ένας ηγέτης της μηχανικής λογισμικού θα διευθύνει ομάδες που συνεισφέρουν στο iOS, macOS, watchOS και tvOS, οι οποίες λειτουργούν σε δεκάδες προϊόντα υλικού.

Αυτή η οργάνωση είχε νόημα στις πρώτες μέρες της Apple, αλλά οδήγησε σε αυξημένες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη προϊόντων, σε πολύ περιορισμένους πόρους και σε επιπλέον πολυπλοκότητα μηχανικής. Υπάρχουν φυσικά και οφέλη. Επιτρέπει στην Apple να βάλει τα δυνατά της σε κάθε στοιχείο του χαρτοφυλακίου.

Σημειώνεται τέλος, πως μακροχρόνια στελέχη της Apple που βοήθησαν στην επανεφεύρεση της εταιρείας οδεύουν προς το τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας γεγονός που δημιουργεί ένα, πρόσθετο άγχος για τη γνωστή εταιρεία τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κριση

Αυξάνεται στα 780 ευρώ ο κατώτατος: 3 επιπλέον καθαροί μισθοί σε σχέση με το 2019 (vid)

Επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street – Νέα βουτιά για τη μετοχή της First Republic

Exit mobile version