Σε επιστολή προς την ιταλική εφημερίδα la Repubblica, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν παραδέχθηκε ότι το μπλοκ καθυστέρησε να κατανοήσει το μέγεθος της επιδημίας στην Ιταλία και άργησε να δράσει, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα τώρα.
Η ασυνήθιστη παραδοχή γίνεται εν μέσω φόβων ότι η αγορά χρεών της Ιταλίας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε μαζική έξοδο των επενδυτών, ακόμη και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ (820 δισ. δολάρια). Τα spreads των ιταλικών ομολόγων έναντι των Γερμανικών, που αποτελούν βασικό δείκτη κινδύνου μιας χώρας, παραμένουν υψηλά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλότι δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η συνέχιση της υποστήριξης της ΕΚΤ σημαίνει ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί επίσημη διάσωση για να εξασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά της παραμένουν βιώσιμα. Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων την Τρίτη, ανέφερε, παρά τις τρέχουσες διαφορές μεταξύ των χωρών.
“Αυτό είναι εντελώς έξω από τις προοπτικές που έχουμε,” είπε ο Τζεντιλότι. “Δεν είναι τώρα η στιγμή γαι τέτοιου είδους κινδύνους. Αυτή είναι η στιγμή των δαπανών για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που έχουμε και την οικοδόμηση αλληλεγγύης με κοινά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ. ”
Χτύπημα σε ευαίσθητη χορδή
Εν τω μεταξύ, το σημείωμα της Commerzbank AG, που συνιστά στους επενδυτές να κλείσουν τις long θέσεις τους σε ιταλικά ομόλογα, χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή στη χώρα, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διεξάγει εκστρατεία κατά των πιστωτικών γραμμών του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), λόγω του στίγματος και των προϋποθέσεων που αυτό συνεπάγεται.
Οι ιταλικές αρχέες εστιάζουν την προσοχή τους στο να αποφύγουν αυτό τον στιγματισμό και υποστηρίζουν ότι θα ήταν λιγότερο δαπανηρό για τη ζώνη του ευρώ να εκδόσει κοινά ομόλογα από το αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στο μέλλον.
Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης απάντησε άμεσα στην έκθεση της Commerzbank, η οποία ανέφερε επίσης ότι η χώρα αναπόφευκτα θα χάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση. “Οι γερμανικές τράπεζες επιτίθενται στα ιταλικά assets”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Οι ισχυρισμοί της Commerzbank θα μπορούσαν να προκαλέσουν “γιγάντιες οικονομικές ζημιές”, δήλωσε ο ιταλός υφυπουργός, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, του μεγαλύτερου κόμματος στον ιταλικό συνασπισμό. “Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει αμέσως για να εμποδίσει αυτήν την βλακεία.”
Το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν στις 191 μονάδες βάσης την Πέμπτη, περίπου 70 μονάδες βάσης πάνω από τα φετινά χαμηλά τους.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συντάχθηκε με τον Κόντε, λέγοντας ότι “η Ιταλία δεν έχει κάνει τίποτα που αξίζει αυτή τη μάστιγα, η κυβέρνησή της και ο λαός της ενήργησαν πολύ υπεύθυνα”. Ο Μόντι, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, συνέκρινε την κατάσταση της Ιταλίας με την κρίση χρέους της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας ότι «αυτή τη φορά δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα, όπως ήταν η τελευταία φορά, οι άλλες χώρες θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση».