Με την προθεσμία να πλησιάζει, η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, έχει μόλις δύο μήνες στη διάθεσή της για να βρει αγοραστή για τις δραστηριότητες της δημοφιλούς πλατφόρμας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή κινδυνεύει με πλήρη απαγόρευση στη χώρα, έπειτα από παράταση χρόνου που δόθηκε από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια

Για να προχωρήσει οποιαδήποτε εξαγορά, πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Το TikTok κατηγορείται για πιθανές σχέσεις της ByteDance με την κινεζική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να λύσει αυτό το πρόβλημα και αντιστέκεται στην εξαγορά. Χρειάστηκε τόσος χρόνος για να βρεθεί μια λύση που η εφαρμογή σχεδόν απαγορεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Αντί να επιβάλει τον νόμο, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα καθυστερώντας την απαγόρευση και έδωσε στην ByteDance 75 επιπλέον ημέρες για πώληση. «Έχω ένα ζεστό σημείο για το TikTok που δεν είχα αρχικά», είπε ο Τραμπ υπογράφοντας την εντολή από το Οβάλ Γραφείο. Παρόλα αυτά, η ByteDance μέχρι στιγμής αντιστέκεται στην ιδέα πώλησης, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν την αξία της πλατφόρμας σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπιλ Φορντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ByteDance, δήλωσε πως η εταιρεία εξετάζει λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την πώληση. Όμως, οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα της παράτασης που δόθηκε για τη διαδικασία πώλησης εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια, η παράταση ισχύει μόνο αν υπάρχει ήδη συμφωνία σε εξέλιξη – κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί.

Οι υποψήφιοι αγοραστές

Παρότι η διαδικασία πώλησης παραμένει σε αδιέξοδο, το ενδιαφέρον για την εξαγορά του TikTok είναι έντονο. Η εφαρμογή διαθέτει 170 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες μόνο στις ΗΠΑ και έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο επιρροής στην πολιτική και την κουλτούρα της νέας γενιάς.

 Φρανκ ΜακΚορτ και Κέβιν Ο’λεαρί

Ο δισεκατομμυριούχος Frank McCourt και πρώην ιδιοκτήτης των Los Angeles Dodgers, μαζί με τον επενδυτή, του Shark Tank, Kevin O’Leary έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της πλατφόρμας. Ο McCourt με αξία ύψους  2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg, πρότεινε την αγορά του TikTok χωρίς το λογισμικό αλγορίθμου, κάτι που ενδέχεται να κάνει την προσφορά του πιο ελκυστική για την ByteDance και την κινεζική κυβέρνηση.  Ο ΜακΚορτ πρότεινε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει τη συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Είμαι εντάξει με οτιδήποτε είναι νόμιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

MrBeast

Ο δημοφιλής YouTuber MrBeast (κατά κόσμον Jimmy Donaldson) φέρεται να συμμετέχει σε συνομιλίες με διάφορες επενδυτικές ομάδες που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της εφαρμογής, μεταξύ αυτών ένας όμιλος με επικεφαλής τον επιχειρηματία τεχνολογίας Jesse Tinsley, ιδρυτή του Employer.com. Παρόλο που δεν έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με κανέναν, ο ρόλος του θα είναι περισσότερο λειτουργικός και λιγότερο οικονομικός.

Οι «εκλεκτοί» του Τραμπ

Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θεωρείται ένας από τους πιο πιθανούς υποψήφιους αγοραστές. Με περιουσία 440 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ έχει ήδη τη δική του κοινωνική πλατφόρμα, την Χ (πρώην Twitter). Η πιθανότητα να αγοράσει το TikTok φαίνεται να έχει την έγκριση τόσο της αμερικανικής όσο και της κινεζικής κυβέρνησης. Ο Τραμπ ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα εάν ήταν ανοιχτός να αγοράσει την υπηρεσία ο Μασκ. «Θα ήμουν αν ήθελε να το αγοράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάρι Έλισον

Ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Ελισον, είναι επίσης πιθανός υποψήφιος. Ο Έλισον, με περιουσία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει υποστηρίξει τον Τραμπ, όπως και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oracle, Σάφρα Κάτζ, κάτι που θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία πιο πιθανή. Η Oracle συνεργάζεται ήδη με το TikTok αποθηκεύοντας τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ και ήταν η επιλογή του Τραμπ για την εξαγορά της πλατφόρμας πριν τέσσερα χρόνια, όταν η συμφωνία τελικά ακυρώθηκε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα ότι θέλει το TikTok να ανήκει εν μέρει στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Πρότεινε την Τρίτη ότι ένας νέος επενδυτής θα πρέπει να αγοράσει την εφαρμογή και να «δώσει τη μισή» στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα κάποιου είδους «άδεια» ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στη χώρα. Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία και υπάρχουν περιορισμένα παραδείγματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμμετέχει σε μια ιδιωτική επιχείρηση ή να έχει μια ισχυρή εταιρεία ψηφιακών μέσων. Δεν είναι επίσης σαφές εάν μια τέτοια συμφωνία θα εγκριθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Κίνα, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Ποιος άλλος θέλει το TikTok;

Meta και Google

Η Meta και η Google θα μπορούσαν να είναι λογικοί αγοραστές, δεδομένης της εμπειρίας τους στις διαφημίσεις και τις κοινωνικές πλατφόρμες. Aπό τη μία, η Meta Platforms Inc. ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο σταθερό προϊόν κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, και ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg είναι αναμφισβήτητα καλύτερος από οποιονδήποτε στο να δημιουργήσει τεράστιο κοινό για τέτοια προϊόντα στο διαδίκτυο.

Η Google της Alphabet κατέχει ήδη το YouTube, την κορυφαία πλατφόρμα βίντεο στον κόσμο, και έχει επίσης μια ισχυρή διαφημιστική επιχείρηση που θα συνδυαζόταν με το TikTok. Διαθέτει βαθιά γνώση και εμπειρία με δημιουργούς βίντεο στο διαδίκτυο, κάτι που θα το έκανε ένα ελκυστικό σημείο προσγείωσης για τους ανθρώπους που ζουν αναρτώντας βίντεο στο TikTok. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους για μονοπωλιακές πρακτικές, κάτι που καθιστά την εξαγορά μάλλον απίθανη.

Microsoft

Η τελευταία φορά που το TikTok βρέθηκε προς πώληση, πριν από τέσσερα χρόνια, η Microsoft Corp. ήταν από τους πρώτους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Με ήδη υπάρχουσα εμπειρία στον χώρο των κοινωνικών δικτύων μέσω της ιδιοκτησίας του LinkedIn, η Microsoft θεωρήθηκε τότε μια λογική επιλογή. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Satya Nadella, είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία πώλησης του 2020 ως «το πιο παράξενο πράγμα» στο οποίο είχε συμμετάσχει ποτέ. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο αν η Microsoft θα επιθυμούσε να εμπλακεί εκ νέου σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία, ειδικά με τον Donald Trump να αποτελεί μέρος της εξίσωσης.

Amazon και Netflix

Η Amazon, ιδιοκτήτρια της Twitch, και η Netflix, που προσπαθεί να διεισδύσει περισσότερο στο κοινό της νέας γενιάς, θεωρούνται επίσης πιθανοί «μνηστήρες». Amazon Η Amazon.com Inc. διαθέτει ήδη εμπειρία στη διαχείριση μιας πλατφόρμας βίντεο, καθώς κατέχει το Twitch, μια δημοφιλή υπηρεσία ροής. Με σχεδόν 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή ισοδύναμα στον ισολογισμό της, η Amazon βρίσκεται σε θέση να εξετάσει σοβαρά την απόκτηση του TikTok.

Η εταιρεία είναι επίσης ήδη συνεργάτης του TikTok στις δυνατότητες αγορών, και μια βαθύτερη ενοποίηση με το TikTok Shop – το βραχίονα ηλεκτρονικού εμπορίου της εφαρμογής – θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική της. Η Amazon, γνωστή για την πρακτικότητα της μηχανής αναζήτησης προϊόντων της, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να βρουν γρήγορα ό,τι χρειάζονται, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις δυνατότητες του TikTok στον τομέα της ανακάλυψης και της έμπνευσης – δύο τομείς όπου η Amazon παραδοσιακά υστερεί.

Αν και δεν είναι σαφές εάν η Amazon ενδιαφέρεται για το TikTok, η στενότερη σχέση του ιδρυτή Τζεφ Μπέζος με τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να παίξει ρόλο. Μάλιστα, ο Μπέζος και η σύντροφός του, Lauren Sánchez, παρακολούθησαν πρόσφατα την ορκωμοσία του Τραμπ, καθισμένοι σε κοντινή απόσταση από τον πρώην πρόεδρο και την οικογένειά του, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει μια πιθανή συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Netflix Inc. έχει διατηρήσει σταθερά μια στάση αποφυγής μεγάλων εξαγορών, δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους κινήσεις. Ωστόσο, το 2020 φημολογείται ότι το TikTok προσέγγισε τη Netflix για μια πιθανή συμφωνία. Παρόλο που αυτή η πρόταση δεν οδήγησε σε κάτι ουσιαστικό, το Netflix εξακολουθεί να αποτελεί μια πιθανή επιλογή εάν αλλάξει τη στρατηγική του.

Η μετοχή της Netflix βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, και μια πιθανή εξαγορά του TikTok θα μπορούσε να της προσφέρει μια νέα πλατφόρμα βίντεο μικρής μορφής για να συμπληρώσει την υπάρχουσα παραγωγή ταινιών και σειρών. Παράλληλα, θα μπορούσε να της δώσει πρόσβαση σε εκατομμύρια νέους Αμερικανούς χρήστες, ενισχύοντας τη θέση της απέναντι στο YouTube. Αν και η Netflix δεν έχει δείξει σαφές ενδιαφέρον μέχρι τώρα, μια τέτοια κίνηση θα της παρείχε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διανομή περιεχομένου μικρής διάρκειας.

Η τύχη του TikTok παραμένει αβέβαιη, ενώ η ByteDance συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές της. Αν και ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει το TikTok υπό αμερικανικό έλεγχο, η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα ικανοποίησης των εθνικών ανησυχιών, αλλά και από την αποδοχή της από την Κίνα.

 

Διαβάστε ακόμη