Καθώς οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε νέα lockdown, η πόλη της Μελβούρνης προσφέρει ένα καλό μάθημα για τον έλεγχο του κόστους του κορωνοϊού.
Η πόλη των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων εξήλθε την Τετάρτη από ένα από τα αυστηρότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο, το οποίο κράτησε κλειστά τα καταστήματα και περιόρισε τους πολίτες στα σπίτια τους για περισσότερο από τρεις μήνες.
Ενώ τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 700 περίπου στις αρχές Αυγούστου σε μόλις δύο την Τετάρτη, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος του δεύτερου lockdown της Μελβούρνης ήταν τεράστιος. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά ότι έχουν χαθεί κατά μέσο όρο 1.200 θέσεις εργασίας την ημέρα σε όλη την πολιτεία της Βικτώριας, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί περισσότερο από 30%.
Παρά τους βασικούς παράγοντες που λειτούργησαν υπέρ της επιτυχίας της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών συνόρων, ενός αριθμού μολύνσεων που ήταν από τους πιο μικρούς διεθνώς και μιας κρατικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, χρειάστηκε διπλάσιο χρόνο από τον αναμενόμενο για να αναστρέψει την καμπύλη.
Πρόκειται για μια ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολιτικοί ηγέτες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν ήδη βιώσει τη ζημιά που προκλήθηκε από τα πλήρη lockdown και τώρα αξιολογούν τις επιλογές τους για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η Αυστραλία υπήρξε πρωτοπόρος ως προς τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Το πρώτο εθνικό lockdown το οποίο διήρκεσε περίπου από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, μείωσε τον αριθμό των κρουσμάτων σε λίγες μόλις ημέρες.
Όμως, οι αστοχίες στην ασφάλεια των ξενοδοχείων καραντίνας, η ελλιπής ενημέρωση στις κοινότητες μεταναστών και η ανεπαρκής ανίχνευση των επαφών επέτρεψαν στον ιό να να επιστρέψει στη Βικτώρια.
Στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε lockdown έξι εβδομάδων, υποχρεώνοντας τους κατοίκους της Μελβούρνης να μείνουν στο σπίτι. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία. Στη Μελβούρνη εφαρμόστηκαν περιορισμοί στη νυχτερινή κυκλοφορία, τα σχολεία έκλεισαν καθώς επίσης και πολλά καταστήματα λιανικής.
Με τη Βικτώρια να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, τα μέτρα οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση σε βάθος 30ετίας.
Το lockdown έχει μειώσει κατά 100 εκατ. δολ. την ημέρα την οικονομική δραστηριότητα και έως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.200 θέσεων εργασίας ημερησίως σε ολόκληρη την πολιτεία.
Οι επιχειρηματίες σημειώνουν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει οικονομικά η Μελβούρνη, η οποία πέρυσι ήταν η δεύτερη πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι συνεχείς περιορισμοί στην πληρότητα των επιχειρήσεων εστίασης θα εξακολουθήσουν να πλήττουν εστιατόρια και καφετέριες και ότι πολλοί θα «κατεβάσουν ρολά» όταν οι κρατικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.
Το κοινωνικό κόστος βαίνει κι αυτό αυξανόμενο. Το Royal Australian College of General Practitioners αναφέρει ότι η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας σε εθνικό επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 15% από τις αρχές Μαρτίου και κατά 31% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στην πολιτεία Βικτώρια. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί, και τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας παίρνουν κι αυτά την ανιούσα.