Το καινοτόμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που ενσωματώνει κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο των ενδιαφέρον όχι μόνο των επενδυτών αλλά αποκτά και… «ιερούς πιστούς».
Η εν λόγω επένδυση γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμη και στους βουδιστές μοναχούς που βλέπουν τα έσοδα από τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις τους να μην αποδίδουν όσο θα επιθυμούσαν.
Το νέο «επενδυτικό fund» είναι το Τοκούκιν, ένα βουδιστικό μοναστήρι Ζεν στο κέντρο του Τόκιο. Οι μοναχοί της μονής επιθυμούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την επισκευή και τη συντήρηση των κτηριακών τους εγκαταστάσεων και γι’ αυτό προχώρησαν στην αγορά ομολόγων ESG 40ετούς διάρκειας, τα οποία εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
«Σε μια εποχή που έχουμε ελάχιστα κέρδη από τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις, είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία, και να αποκτήσουμε παράλληλα τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τις επισκευές», σχολίασε ο επικεφαλής του μοναστηριού Γιουζάν Γιαμαμότο.
Ωστόσο, το μοναστήρι Τοκούκιν δεν είναι ο μοναδικός επενδυτής. Η Nomura Securities Co. διαπίστωσε ότι όλο και περισσότεροι βουδιστικοί ναοί και μοναστήρια ενδιαφέρονται να αγοράσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά ομόλογα, σύμφωνα με τον χρηματικοοικονομικό σύμβουλο Σατόσι Τσουκαζάκι.
Τα ομόλογα αυτά, αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της έκρηξης των βιώσιμων επενδύσεων στην Ιαπωνία, όπου οι πωλήσεις ομολόγων ESG παρουσιάζουν άνοδο κατά 68%, με συναλλαγές που έφτασαν τα 21 δισ. δολαρίων το 2020, καθώς η ζήτηση γι’ αυτά αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα.
Θρησκευτικές ομάδες και εκτός της Ιαπωνίας συμμετέχουν με τη σειρά τους σε project αειφόρου ανάπτυξης.
Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει από κοινού με τους Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America και Μαρκ Μπένιοφ της Salesforce.com σε μια ομάδα που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «πιο δίκαιο και βιώσιμο οικονομικό σύστημα».
Επιπροσθέτως, τα οικονομικά των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ιαπωνία βρίσκονται υπό πίεση, καθώς όλο και λιγότεροι πιστοί είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις δράσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή σε θρησκευτικές ομάδες έχει μειωθεί περίπου 12% κατά τη τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τέλος, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεσή της αποτρέπουν τους πιστούς από το να συγκεντρωθούν σε τόπους λατρείας, στερώντας από τις θρησκευτικές ομάδες έσοδα από δωρεές.
Διαβάστε ακόμη:
H επέλαση του Τούρκου Mr Chobani: Μετά το «ελληνικό» γιαούρτι μπαίνει και στην αγορά του καφέ
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Το πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε ολιγοήμερη παράταση
Επίδομα θέρμανσης: Αλαλούμ στις πολυκατοικίες με την ενεργοποίηση της… Ενεργοποίησης Πληρωμής (pics)