search icon

Bloomberg

«Άπιαστο όνειρο» το διαζύγιο για τους δυστυχισμένους γάμους στη Βρετανία (γραφήματα)

Το διαζύγιο δεν αποτελεί επιλογή για τους δυστυχισμένους παντρεμένους του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει εκτοξεύοντας το κόστος ζωής - Σε χαμηλό 50 ετών το ποσοστό διαζυγίων και όχι λόγω... ευτυχίας

Νέες επίσημες στατιστικές από το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διάσημη παρατήρηση του Λέοντα Τολστόι. Μπορεί οι ευτυχισμένες οικογένειες να μοιάζουν όλες μεταξύ τους, αλλά οι δυστυχισμένες οικογένειες της χώρας έχουν επίσης κάτι κοινό: την κρίση του κόστους ζωής.

Το ποσοστό των ενηλίκων που δηλώνουν είτε αρκετά είτε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, αλλά το ποσοστό διαζυγίων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας νοικοκυριών και τα ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία για τα διαζύγια που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τάσεις αυτές συνέπεσαν με τη χειρότερη περίοδο διψήφιου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, μειώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ανεβάζοντας το κόστος των πάντων, από τους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι τα είδη διατροφής και το ενοίκιο. Η εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων που επέβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας για να περιορίσει την αύξηση των τιμών ώθησε το κόστος της ιδιοκτησίας και της ενοικίασης κατοικιών. Ουσιαστικά, αυτό ανέβασε το κόστος της διάλυσης μακροχρόνιων συνεργασιών.

«Ορισμένοι άνθρωποι ανέβαλαν το διαζύγιο ή τον χωρισμό μέχρι να βελτιωθεί η οικονομία», δήλωσε η Τζοάνα Νιούτον, εταίρος στο Stowe Family Law. «Αυτό που το ένα εισόδημα μπορεί να κάλυπτε προηγουμένως – λογαριασμούς, φροντίδα παιδιών και άλλα έξοδα διαβίωσης, γίνεται όλο και πιο απρόσιτο»

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια ευρύτερη πτώση των επιπέδων ευτυχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των Βρετανών που ανέφεραν υψηλό άγχος και χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή ήταν πάνω από τα προ Covid επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας νοικοκυριών που δημοσίευσε το ONS την Πέμπτη.

Η έκθεση έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους έφτασε το 6% το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2014.

Τα διαζύγια στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος. Ο αριθμός των διαζυγίων μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 80.057 το 2022.

Αυτό συμβαίνει παρά την ανατροπή των νόμων περί διαζυγίων που αποτέλεσε ορόσημο το 2020 με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας χωρισμού, σταματώντας τον έναν σύντροφο να αμφισβητεί το διαζύγιο που ζητά ο σύζυγός του. Η μεταρρύθμιση εισήγαγε επίσης τα λεγόμενα διαζύγια «χωρίς υπαιτιότητα», τα οποία δεν απαιτούν πλέον από έναν από τους συζύγους να προσκομίσει αποδείξεις για παράλογη συμπεριφορά εκ μέρους του συντρόφου του.

Οι οικονομικές τάσεις υπερκάλυψαν αυτόν τον αντίκτυπο. Και ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται και πάλι μετά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% τους τελευταίους δύο μήνες, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παραμένουν υπερδιπλάσια του μέσου όρου των ετών που προηγήθηκαν της πανδημίας και η αγορά ενοικίων εξακολουθεί να είναι άκρως προβληματική.

«Δεν νομίζω ότι το κόστος των ενυπόθηκων δανείων και τα επιτόκια έχουν μειωθεί αρκετά ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα και με αυτοπεποίθηση για να πατήσουν το κουμπί» δήλωσε η  Νιούτον. «Είναι λίγο σαν να λέμε “προσέξτε αυτό το διάστημα”».

Η αγορά ακινήτων ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα δυστυχισμένα ζευγάρια ανέβαλαν τον χωρισμό. Η αύξηση του κόστους των ενυπόθηκων δανείων – σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων λόγω της έλλειψης προσφοράς, καθιστούσε τη μετακόμιση από μόνοι τους ανέφικτη για πολλούς. Και ενώ η αγορά ακινήτων απέφυγε την κατάρρευση πέρυσι, ορισμένα ζευγάρια ανέβαλαν τη διάθεση του σπιτιού τους στην αγορά από φόβο μήπως το πουλήσουν με ζημία.

«Η πώληση του σπιτιού σας την καλύτερη δυνατή στιγμή σημαίνει περισσότερα χρήματα που μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των μερών και να αγοράσουν νέο κατάλυμα» δήλωσε η Νιούτον.

Πάνω από το 30% των 500 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα της Stowe Family Law παρέμεναν με τους συντρόφους τους επειδή δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν μόνοι τους, σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους.

Η κρίση του κόστους ζωής ήταν επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλές σχέσεις επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες της έκθεσης του Stowe Family Law δήλωσαν ότι δεν είχαν βιώσει καμία οικονομική ένταση πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η κρίση του κόστους ζωής επηρέασε τη σχέση τους. Οι ερωτηθέντες αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και τροφίμων και σε ανησυχίες ότι δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον τρέχοντα τρόπο ζωής τους, αναφέρει επίσης η έκθεση.

Με άλλα λόγια, η οικονομική πίεση είναι κοινό στοιχείο σε πολλές δυστυχισμένες σχέσεις – μια παραλλαγή του συμπεράσματος του Τολστόι στην Άννα Καρένινα ότι «όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες- κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο».

Διαβάστε ακόμη

Θεανώ Περδικάρη: Η ναυπηγός που σχεδίασε το πρώτο υβριδικό επιβατηγό-οχηματαγωγό

Μαρία-Ρίτα Γκάλι: «Το φυσικό αέριο δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα» (γράφημα)

Ερχεται από τον Σεπτέμβριο το ψηφιακό πελατολόγιο – Τι αλλάζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
.

Exit mobile version