Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, αλλά η επικείμενη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο και οι πολιτικές που θα εξαπολύσει η κυβέρνησή του απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής των CEOs του APEC, η οποία συγκέντρωσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της πολιτικής και των επιχειρήσεων.
Στην αρχή, οι ομιλητές απέφυγαν να τον κατονομάσουν τις πρώτες ώρες της διήμερης διάσκεψης στη Λίμα. Μόλις άνοιξαν οι πύλες, ωστόσο, ο Τραμπ ήταν σχεδόν το μόνο για το οποίο μιλούσαν οι παρευρισκόμενοι.
Ο πρόεδρος του Βιετνάμ προειδοποίησε στην κεντρική ομιλία του ότι «οι απομονωτιστές, ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι οδηγούν μόνο σε ύφεση, συγκρούσεις και φτώχεια», χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αλλά ο Αντρές Βελάσκο – κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής στο London School of Economics – δεν δίστασε να κατονομάσει τον πρόεδρο, λέγοντας ότι η νίκη του δεν είναι «πολύ καλά νέα» για τις χώρες της περιοχής του Ειρηνικού, της Ανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Προειδοποίησε ότι οι χώρες μπορεί σύντομα να χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Τζέιμι Ντίμον. Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co. προσέφερε στους συμμετέχοντες στο APEC μια συμβουλή για το πώς να αξιολογήσουν τις προοπτικές του Τραμπ όσον αφορά την απειλή του να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.
«Διαβάστε το βιβλίο του και δημιουργήστε επιλογές», είπε ο Ντίμον , αναφερόμενος προφανώς στο βιβλίο του Τραμπ, «The Art of the Deal».
Ο επικεφαλής της τράπεζας δήλωσε ότι αν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του για δασμούς – οι οποίες στην προεκλογική εκστρατεία περιλάμβαναν υποσχέσεις για δασμούς 60% ή υψηλότερους για την Κίνα και 10% έως 20% για τον υπόλοιπο κόσμο – αυτό θα «φέρει τουλάχιστον πολλούς στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα θέλει να αποφύγει μια αρνητική αντίδραση του χρηματιστηρίου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασαν στη Σύνοδο την Πέμπτη πριν από τις συναντήσεις με άλλους ηγέτες την Παρασκευή και τη διμερή συνάντηση το Σάββατο, την τρίτη και τελευταία της θητείας του Μπάιντεν. Ο Σι και ο Μπάιντεν θα ταξιδέψουν επίσης και οι δύο την επόμενη εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο για μια συνάντηση του γκρουπ των G20.
Απών και από τις δύο συνόδους κορυφής, παρά τη συμμετοχή του έθνους του, είναι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Εκτός από τις υποσχέσεις του για τους δασμούς, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία μετά από σχεδόν τρία χρόνια ήταν μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία – μία από τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτύχει ακόμη και πριν αναλάβει το αξίωμα.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν είναι έτοιμος για ερωτήσεις σχετικά με τον διάδοχό του και προετοιμασμένος να πει σε ορισμένους ηγέτες ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για τις δικές του πεποιθήσεις, όχι για εκείνες ή τα σχέδια του Τραμπ.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με το Bloomberg, η απειλή του Tραμπ να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς κινδυνεύει να ταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσή και να ανατρέψει τις οικονομίες σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η στάση του για το εμπόριο και τους δασμούς θα επηρεάσει αναμφίβολα έθνη όπως η Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό, τα οποία έχουν βαθιές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Έχει επίσης υποσχεθεί να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που οι επικριτές του λένε ότι θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αλλά ο Τραμπ «δεν είναι εναντίον του εμπορίου – πιστεύει ότι πολλά από αυτά τα πράγματα ήταν άδικα σε βάρος της Αμερικής και υπάρχουν παραδείγματα όπου αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ντίμον. «Εάν υπάρχει κάτι άδικο, θα πρέπει να διορθωθεί. Αν αρχίσουμε να γινόμαστε ισχυρότεροι εις βάρος όλων των άλλων, θα υπάρξουν αντίποινα».
Η απερχόμενη εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, επανέλαβε ορισμένες από αυτές τις ιδέες σε συνέντευξή της στο Bloomberg. Η εμπορική διαπραγματευτής του Μπάιντεν δήλωσε ότι η χρήση στοχευμένων δασμών είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η οικονομία από τον κατακλυσμό κινεζικών προϊόντων.
Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της χρήσης γενικών δασμών, όπως αυτοί που πρότεινε ο Τραμπ.
«Οι δασμοί αποτελούν μέρος της λύσης», δήλωσε η Τάι. Αλλά «μόνο και μόνο η επιβολή τους, όμως, δεν τους καθιστά αποτελεσματικούς», προσέθεσε, χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Τραμπ.
Διαβάστε ακόμη
Οι Ελληνες εφοπλιστές επενδύουν στα φορτηγά πλοία
ΗΠΑ: Τον Χάουαρντ Λούτνικ «ψηφίζει» ο Μασκ για νέο υπουργό Οικονομικών (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα