search icon

Bloomberg

Αντμέτωπη με πρόστιμα η Facebook Inc.

Κατηγορείται ότι συγκέντρωσε βιομετρικά χαρακτηριστικά χρηστών της

Η Facebook Inc. δεν κατάφερε να ακυρώσει μια απόφαση που επιτρέπει σε εκατομμύρια χρηστών της να προσφύγουν εναντίον της σε μια δικαστική υπόθεση κατά ατην οποία το κοινωνικό μέσο δικτύωσης  κατηγορείται για συλλογή και αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων χωρίς συναίνεση. Η εταιρεία ενδέχεται, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή, να εκτεθεί σε ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, από πρόστιμα.

Συγκεκριμένα το Ομοσπονδιακό Εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να μην κατηγορηθεί για παραβίαση  ιδιωτικού απορρήτου και ταυτόχρονα επέτρεψε να προχωρήσει η προσφυγή   εκ μέρους των χρηστών του Facebook στο Ιλινόις η οποία αφορά φωτογραφίες στις οποίες προστέθηκε ετικέτα και στη συνέχεια  συλλέχθηκαν σε ελεγχόμενη βάση δεδομένων της εταιρείας.

Η απόφαση εκθέτει την εταιρεία σε δυνητικά τεράστιες ποινές σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ιλινόις το οποίο προβλέπει πρόστιμα ύψους 1.000 έως 5.000 δολαρίων κάθε φορά που η εικόνα ενός ατόμου χρησιμοποιείται χωρίς τη συγκατάθεσή του. Το εφετείο δήλωσε ότι το κατώτερο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση «δεν υπέπεσε σε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας».

Η προσφυγή καθυστέρησε μια υπόθεση  που είχε εκδικασθεί  τον Ιούλιο του 2018 ενώπιον ενός δικαστή που δεν δεχόταν  τα επιχειρήματα του Facebook . Τώρα που το Facebook έχει χάσει την έφεση, η υπόθεση θα προχωρήσει στην εκδίκασή της.

Το Facebook διέθεσε το 2010 μια λειτουργία  η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τα άτομα που αναγνωρίζουν στις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο λογισμικού που αντιστοιχεί αυτόματα ονόματα σε πρόσωπα σε εικόνες που έχουν μεταφορτωθεί στον ιστότοπο κοινωνικών μέσων.

Η εταιρεία κατηγορήθηκε το 2015 ότι «συγκέντρωσε κρυφά τη μεγαλύτερη ιδιωτική βάση δεδομένων βιομετρικών δεδομένων καταναλωτών στον κόσμο». Οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι ποτέ δεν έδωσαν στο Facebook άδεια χρήσης για χρήση των προσώπων τους ως βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, ενώ η εταιρεία αντέταξε  ότι όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την υπηρεσία ανά πάσα στιγμή.

Σημειώνεται ότι η  Google κατάφερε σε παρόμοια υπόθεση, τον Δεκέμβριο του 2018, να μην προσαχθεί σε δίκη.

 

Exit mobile version